Voor Arnhem duurt het een tijdje voor de industriële revolutie de stad bereikt, maar aan het einde van de 19e eeuw vestigen zich in en rond de stad onder andere een textielbandfabriek en de ENKA. Met deze fabrieken en uitvindingen als de stoommachine en elektriciteit verandert Arnhem in een industriestad. Dat zorgt voor een tweedeling in de samenleving: rijke burgers uit het westen van Nederland verblijven door de komst van het treinstation steeds meer verblijven in grote herenhuizen en bezoeken regelmatig de Arnhemse filmhuizen, terwijl de arbeiders worden steeds meer op elkaar gepropt leven in kleine krotten.
Heb je interesse in de activiteiten van dit tijdvak neem contact op met je adviseur van Rozet.
In de 19e eeuw worden er veel nieuwe uitvindingen gedaan, zoals de film. Samen met Focus Filmtheater onderzoeken leerlingen de verschillende ontwikkelingen op het gebied van bewegend beeld.
Hoe grote machines werken, is vaak erg ingewikkeld om uit te leggen. Een technische tekening kan daar wel erg bij helpen. Samen met de erfgoedexpert ontdekken de leerlingen hoe de stoommachine werkt en hoe ze dit proces kunnen tekenen. Uiteindelijk zien ze zelfs een miniatuurstoommachine aan het werk.
Er zijn veel verschillende technieken om bewegend beeld te krijgen. Samen met Focus Filmtheater maken de leerlingen hun eigen film. Ze ontdekken bijvoorbeeld stop-motion, flipboekjes en taumatropen. Onderwerpen uit dit tijdvak zijn voor de leerlingen aanleiding om verhalen te laten ontstaan voor het maken van hun eigen film. Denk bijvoorbeeld aan kinderarbeid.
Ook in Arnhem werkten veel kinderen in fabrieken. In het Openluchtmuseum maken ze kennis met deze kinderen. Hoe leefden ze? Hoe was het om een fabriekskind in Arnhem te zijn?
Geschiedenis is overal, ook in Arnhem. Beleef samen met je klas bijzondere verhalen van je stad via de digitale scheurkalender op je digibord. In twaalf onderwerpen ontdek je wat er tijdens de landelijke tijdvakken in Arnhem gebeurde en zelfs meer! De ideale cultuursnack voor tussendoor.
Ga naar Digitale Scheurkalender en log in met ErfgoedcentrumRozet.
De ENKA was een hele bijzondere fabriek die in Arnhem werd opgericht. Het was de eerste fabriek van Nederland met een lopende band, en de eigenaar was een van de eersten die de de leef- en werkomstandigheden van de arbeiders wilde verbeteren. Sid vertelt je hoe de ENKA dat precies deed.