01 december 2022

Boekentips voor het Primair Onderwijs

Boekentips voor het Primair Onderwijs
Klik op de foto voor een vergroting

We hebben weer een aantal boekentips voor je op een rijtje gezet! Voor kinderen van vier tot twaalf jaar. Van prentenboeken tot b-boeken. Om te kijken, te verwonderen, meer te weten en om heerlijk mee weg te dromen. 

Prentenboeken
A-boeken
B-boeken
Informatieve boeken

Prentenboeken

Boer Boris en de luchtballon
Ted van Lieshout, illustraties Philip Hopman

lustrator Philip Hopman kreeg 18 november 2022 de Max Velthuijs-prijs uitgereikt voor zijn oeuvre. Deze prijs wordt eens per drie jaar uitgereikt aan een illustrator van Nederlandse kinderboeken. Hopman is onder andere bekend van de serie Boer Boris, die hij samen met Ted van Lieshout maakt.

In 2022 kwam ‘Boer Boris en de luchtballon ‘ uit. Boer Boris maakt een spectaculaire reis. De prachtige prenten van over de hele wereld zijn een kleurrijk feestje en zoals altijd een vrolijk voorleesverhaal op rijm, boordevol humor en goed voor urenlang lees- en kijkplezier.

Het meer dat verdwijnt
Paddy Donnelly, vertaling Dolf Jansen

Meara en haar opa gaan op zoek naar het geheim van het meer in Ierland waaraan opa woont. Het meer verdwijnt namelijk steeds, en verschijnt later weer. Opa vertelt mysterieuze en fantasievolle verhalen en neemt Meara mee om de waarheid te achterhalen.

Het verhaal is gebaseerd op echte natuurverschijnselen en een mooi boek als aanleiding voor een gesprek met kinderen over ‘hoe zou kunnen dat…?’

De Blaadjesdief
Alice Hemming, vertaling Ellen Hosmar, illustraties Nicola Slater

Eekhoorn is boos! Gisteren zaten er heel veel mooie blaadjes aan zijn boom, maar vandaag? Vandaag zijn er een paar weg! Ze zijn vast gestolen, en dat betekent… dat er een blaadjesdief rondloopt! Wie dit boek tijdens de Kinderboekenweek nog niet heeft ontdekt: het is een grappig verhaal over de wisseling van de seizoenen.

De verhuisdieren
Pieter van den Heuvel

In deze uitvouwbare verhuisstoet van maar liefst vier meter lang, komen talloze dieren met al hun lievelingsspullen voorbij. Hoe langer je kijkt, hoe meer grappige details je opvallen. Hierdoor willen kinderen dit boek keer op keer bekijken. Is het kind al iets ouder? Dan is het boek een mooie aanleiding om het te hebben over lievelingsspullen.

Snoezie-woezie poeziehoorn
Shannon Hale, vertaling Maria Postema, illustraties LeUyen Pham

Het roze poesje Poezie wil zo graag een eenhoorn zijn. In de spiegel ziet ze zichzelf al met een rechtopstaande hoorn tussen haar wollige oortjes, maar Parkiet en Gekko lachen haar uit. Ze doet haar best om een dikke staart te krijgen, op zogenaamde hoefjes te lopen en te hinniken, maar Parkiet en Gekko blijven haar uitschelden voor watjewol, pluizepluk, flutseflop en miezemop. Als de zon laag staat, ziet ze in haar schaduw toch een eenhoorn…

A-boeken

Wolvenweer
Simon vd Geest, illustraties Karst-Janneke Rogaar

Pieter Klootwijk heeft met Gozert en Luna zijn naam definitief gevestigd als kinderboekenschrijver. Minder bekend is dat hij ook boeken voor iets jongere kinderen heeft geschreven, waaronder twee boeken uit 2012. Ze zijn nu samen gebundeld in De dikke Vlo en Stiekel. Fijn om voor te lezen vanaf zeven jaar, maar ook om zelf te lezen, vanaf acht jaar.

Floris wordt elke dag gepest omdat hij zo klein is. Maar dan komt er een nieuw meisje in de klas, dat nog kleiner is dan Floris. Samen belanden ze in spannende avonturen. Floris leert van Stiekel hoe hij beter voor zichzelf kan opkomen.

De dikke Vlo en Stiekel
Pieter Klootwijk, illustraties Linde Faas

In deze uitvouwbare verhuisstoet van maar liefst vier meter lang, komen talloze dieren met al hun lievelingsspullen voorbij. Hoe langer je kijkt, hoe meer grappige details je opvallen. Hierdoor willen kinderen dit boek keer op keer bekijken. Is het kind al iets ouder? Dan is het boek een mooie aanleiding om het te hebben over lievelingsspullen.

B-boeken

Kinderen van het drijfzand
Efua Traoré, vertaling Tjalling Bos, illustraties Helen Crawford-White

Simi woont in Lagos, de hoofdstad van Nigeria. Noodgedwongen moet ze de zomer doorbrengen op het platteland waar haar moeder is opgegroeid. Daar komt ze in aanraking met alle kleuren, geuren, geluiden, mythen en legenden uit een betoverende, verborgen wereld.

Magisch avontuur van een bekroonde nieuwe stem in de internationale jeugdliteratuur.

De jongen met de negen wensen
Helen Rutter, vertaling Mijke van Leersum

Leo heeft het de laatste tijd niet zo makkelijk. Tot hij zijn grote voetbalheld ontmoet, die hem negen wensen aanbiedt. Leo weet niet wat hem overkomt! Ineens lijkt het leven hem weer toe te lachen. Een eigen ijscokar, een X-box, wraak nemen op zijn pestkoppen en zelf een stervoetballer worden: Leo doet de ene magische wens na de andere. Maar zijn de wensen wel écht zo fantastisch als Leo denkt? Of zit geluk soms in een klein hoekje?

Bliksemkind
Hans Hagen, illustraties Martijn van der Linden

Een wonder! Yoko wordt tijdens noodweer geraakt door de bliksem. Als ze bijkomt heeft ze een steen in haar hand, een steen waarmee ze mensen kan genezen. Oma’s rugpijn verdwijnt als sneeuw voor de zon en het been van de buurvrouw geneest eindelijk. Het nieuws verspreidt zich als een lopend vuurtje. Zieke mensen stromen toe en het geld stroomt binnen. Niet alleen Yoko’s familie, maar het hele dorp profiteert mee van de wonderen die Yoko verricht. Maar Yoko raakt uitgeput van de lange dagen en van alle narigheid die ze ziet…

Informatieve boeken

De man in de klok en andere verhalen over Dutch Design
Arend van Dam, illustraties Anne Stalinski

In De man in de klok laat Arend van Dam op toegankelijke wijze zien hoe Nederlandse ontwerpers en uitvinders onze toekomst vormgeven. Hij vertelt over iconische ontwerpen zoals de zigzagstoel, het Dafje en Het huis van de toekomst. Ook maak je kennis met jonge ontwerpers die nadenken over hoe huizen, kleding en voedsel eruit zullen gaan zien. Aan het eind van ieder hoofdstuk staan ideeën om zelf mee aan de slag te gaan.

Deel dit item