De njai
Boek

De njai het concubinaat in Nederlands-Indië (2009)/ Reggie Baay

Geschiedenis van de njais, de voormoeders die in de koloniale tijd in Nederlands-Indië in concubinaat leefden met Nederlandse mannen en zo de voorouders werden van veel Indische Nederlanders.

Aanwezigheid

Recensie

Reggie Baay (1955) heeft met de publicatie van zijn boek 'De njai' voor het eerst het verhaal van de njai, in feite de voormoeder van de meeste Indische Nederlanders, verteld. Door het gebrek aan Europese vrouwen leefden veel Europese mannen in concubinaat met veelal inheemse vrouwen en in sommige gevallen met Chinese of Japanse vrouwen. Vele nazaten van de njais kennen de geschiedenis van hun voormoeders niet. Het was een verborgen geschiedenis en er bestond een zekere gêne voor de niet-Europese voormoeder. Het begrip njai had een negatieve connotatie. Geleidelijk aan is na de repatriëring van de meeste Indische Nederlanders de negatieve beeldvorming rond de njai gewijzigd. De schrijver heeft met deze uitgave een prachtig beeld gecreëerd van deze oermoeder. Het is een verhaal van rechteloosheid en verdriet, maar ook een verhaal van liefde. Hij lardeert zijn geschiedenis met korte individuele beschrijvingen van njais. De publicatie is voorzien van zwart-witfoto's, een notenapparaat en een uitgebreide literatuurlijst. Een aanwinst voor geïnteresseerden in de geschiedenis van de Indische Nederlander. Baay heeft inmiddels een tweede boek over dit onderwerp gepubliceerd: 'Portret van een oermoeder' (2010)*.

Specificaties

Nederlands | 9789025366865

Titel De njai : het concubinaat in Nederlands-Indië
Auteur Reggie Baay
Type materiaal Boek
Editie 5e dr;
Uitgave Amsterdam : Athenaeum-Polak & Van Gennep, 2009
Overige gegevens 302 p - ill - 20 cm
Annotatie 1e dr.: Amsterdam [etc.] : Athenaeum-Polak & Van Gennep, 2008 - Met lit. opg
ISBN 9789025366865
PPN 318230666
Rubriekscode Indonesië 944.4
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Concubines; Nederlands Oost-Indië; Geschiedenis ; Samenwonen; Nederlands Oost-Indië; Geschiedenis ; Concubines; Nederlands Oost-Indië; Geschiedenis
PIM Rubriek Geschiedenis
PIM Trefwoord Nederlands Oost-Indië

Anderen bekeken ook

De tuinen van Buitenzorg
Boek

De tuinen van Buitenzorg ([2021])/ Jan Brokken

Aan de hand van 39 openhartige brieven van zijn moeder Olga vanuit Makassar (Celebes) aan haar zus schetst de auteur haar leven in Nederlands-Indië als echtgenote van een predikant en slachtoffer van de Japanse bezetting.

Jan Brokken
Portret van een oermoeder
Boek

Portret van een oermoeder beelden van de njai in Nederlands-Indië (2010)/ Reggie Baay

Levensgeschiedenissen in woord en beeld van Indische (en Chinese) vrouwen die in Nederlands-Indië met Nederlandse mannen samenwoonden en zo stammoeder werden van Indische Nederlanders.

Reggie Baay
Daar werd wat gruwelijks verricht
Boek

Daar werd wat gruwelijks verricht slavernij in Nederlands-Indië (2015)/ Reggie Baay

Studie van de weinig bekende maar niettemin twee eeuwen durende slavernij in het voormalig Nederlands-Indie

Reggie Baay
Raadselvader
Boek

Raadselvader kind in de Koude Oorlog (2018)/ Jolande Withuis

De Nederlandse historica (1949) beschrijft haar jeugd in een diep gelovig communistisch milieu, in het bijzonder ook de verhouding met haar vader Berry Withuis (1920-2009), redacteur van De Waarheid, schaker en schaakjournalist.

Jolande Withuis
Tropenbruid
Boek

Tropenbruid roman (2020)/ Susan Smit

Wanneer Anna in 1907 als bruid van een bestuursambtenaar in Nederlands-Indië aankomt, blijkt hij kinderen te hebben bij een Indische vrouw met wie de meisjes geen contact mogen hebben.

Susan Smit