Onze dagen
Boek

Onze dagen herinneringen aan de Jodenvervolging (cop. 2011)/ Coen Rood

Autobiografisch verslag van een joodse kleermaker uit Amsterdam, die tijdens de Tweede Wereldoorlog als dwangarbeider acht werkkampen overleefde.

Aanwezigheid

Recensie

Coen Rood (1917-2011), een joodse kleermaker uit Amsterdam, overleefde tijdens de Tweede Wereldoorlog acht werkkampen. Van midden 1942 tot april 1945 werkte hij in Nederland, Polen en Duitsland als joodse dwangarbeider. Zijn feitelijke, kale verslag van deze tijd is een aaneenschakeling van appèls, werken, ontwijken van slaag en meestal geen eten. Ziek worden moest je niet. Scharrelen om te overleven werd een tweede natuur. De Hollanders probeerden elkaar zo goed mogelijk te helpen. En zonder geluk vaart niemand wel. Na een paar jaar was het alleen nog maar overleven. De een na de ander stierf. Gevangenen zagen eruit als levende geraamten. Rood maakte in 1945 dodenmarsen mee en werd uiteindelijk in Zuid-Duitsland bevrijd. Ergens meldt hij: 'Van de 33 die in 1942 aankwamen, hebben vier het overleefd.' Na de oorlog tekende hij zijn verslag op, waarvan eerder een klein deel werd gepubliceerd; De Jong en Presser maakten voor hun werk gebruik van dit verslag. Dit is de eerste volledige uitgave. Afgezien van een kaartje is het boek niet geïllustreerd. Met een register op persoonsnamen.

Specificaties

Nederlands | 9789461055521

Titel Onze dagen : herinneringen aan de Jodenvervolging
Auteur Coen Rood
Type materiaal Boek
Uitgave AmsterdamBoom, cop. 2011
Overige gegevens 407 p - krt - 23 cm
Annotatie Uitg. op initiatief van en in samenw. met het Herinneringscentrum Kamp Westerbork - Met reg
ISBN 9789461055521
PPN 334352215
Rubriekscode 935.4
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Waargebeurd
PIM Rubriek Nederland
PIM Trefwoord Jodenvervolging

Anderen bekeken ook

Rena's belofte
Boek

Rena's belofte ([2017])/ Rena Kornreich Gelissen met Heather Dune Macadam, vertaling uit het Engels: Sylvia Wevers

Persoonlijk relaas van een vrouw van Pools-joodse afkomst over hoe ze samen met haar zus tijdens de Tweede Wereldoorlog de concentratiekampen Auschwitz en Birkenau overleefde.

Rena Kornreich Gelissen
Het vergeten kamp
Boek

Het vergeten kamp het waargebeurde verhaal van een Nederlands meisje in een Jappenkamp (cop. 2013)/ Pauline Kok, [vert. uit het Engels: Inger Limburg]

Herinneringen van de schrijfster aan haar jeugd in verschillende Japanse interneringskampen in Indonesië tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Pauline Kok
De schaduw van mijn vader
Boek

De schaduw van mijn vader (cop. 2013)/ Mathob Mahmoody, [vert. uit het Engels: Ineke van Bronswijk]

Autobiografie van een Amerikaanse vrouw, die op jonge leeftijd tijdens een vakantie in Iran samen met haar moeder door haar Iraanse vader werd vastgehouden, maar wist te ontsnappen.

Mathob Mahmoody
Het geheim van de Valeriusstraat
Boek

Het geheim van de Valeriusstraat (2015)/ Luuc Kooijmans

Geschiedenis van het gezin waarin de Amsterdamse verzetsman Wim Kooijmans (1923-1943) die op 20 juli 1943 werd gefusilleerd, opgroeide als zoon van NSB-ouders.

L. Kooijmans
Verraad
Boek

Verraad de misdaadbiografie van Willem Holleeder ([2015])/ Jan Meeus

Jan Meeus