Jong in oorlogsjaren
Boek

Jong in oorlogsjaren jongeren en het dagelijks leven in de Tweede Wereldoorlog (2012)/ Robert Jan Blom

Nederlanders die tijdens de Tweede Wereldoorlog tussen de 3 en 20 jaar oud waren, vertellen over hun jeugdherinneringen aan de oorlog en de Duitse bezetting.Veertien mannen en vrouwen, die tijdens de Tweede Wereldoorlog 3 tot 20 jaar oud waren, vertellen over de oorlog en de Duitse bezetting. Vanaf ca. 15 jaar.

Aanwezigheid

Recensie

Auteur Robert Jan Blom laat veertien mannen en vrouwen aan het woord, die herinneringen ophalen aan hun jeugd in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Herinneringen die variëren van kleuters bij wie de eerste herinneringen in het leven 'oorlogsherinneringen' zijn tot studerende of werkende jongeren die doorlopend op de vlucht moesten voor de soldaten en NSB'ers, die op jacht waren naar jongemannen voor arbeid in Duitsland. Jongeren tussen de 3 en 20 jaar. Terugkerend thema: hoe ondergingen zij het dagelijkse leven tijdens de bezetting van ons land? Hoe waren hun persoonlijke ervaringen met de Duitsers, collaborateurs, verraders en meelopers, de buren, de onderwijzers, hun vriendjes en vriendinnetjes en ten slotte de bevrijding? Over de persoonlijke ervaringen van kinderen tijdens de jaren '40-'45 is nog niet zoveel geschreven, maar voor wie de veertien verhalen leest van deze jonge mensen, komt er min of meer een 'onzichtbare' tijd in beeld. Geen illustraties. Achterin is een verklarende woordenlijst opgenomen. Van schrijver Robert Jan Blom verschenen inmiddels zo'n honderd titels, van korte verhalen en romans tot managementadviezen. Het boek is ook te gebruiken als achtergrondinformatie bij het geschiedenisonderwijs van middelbare scholieren. Vanaf ca. 15 jaar.

Specificaties

Nederlands | 9789461071088

Titel Jong in oorlogsjaren : jongeren en het dagelijks leven in de Tweede Wereldoorlog
Auteur Robert J. Blom
Type materiaal Boek
Uitgave Leiden : De Witte Uitgeverij, 2012
Overige gegevens 144 p - 22 cm
ISBN 9789461071088
PPN 339011726
Rubriekscode 935.4
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Jongeren; Zuid-Holland; Wereldoorlog II
PIM Rubriek Nederland
PIM Trefwoord Wereldoorlog II

Anderen bekeken ook

De Tweede Wereldoorlog
Boek

De Tweede Wereldoorlog ([2014])/ Simon Adams, fotografie Andy Crawford

In chronologische volgorde komen de belangrijkste ontwikkelingen in de Tweede Wereldoorlog (1940-1945) aan bod.Oorzaken en verloop van de Tweede Wereldoorlog (1940-1945) komen in grote lijnen aan bod. Met veel foto's in kleur en zwart-wit. Vanaf ca. 13 jaar.

Simon Adams
Geborgen bladzijden
Boek

Geborgen bladzijden oorlogsdagboeken van jonge schrijvers (2016)/ samengesteld door Alexandra Zapruder, vertaald door Paul Heijman, Sylvie Hoyinck en Natalie Koch

Bloemlezing van dagboek(fragment)en, geschreven door jongeren uit heel Europa tijdens de Tweede Wereldoorlog.

De laatste getuige
Boek

De laatste getuige (april 2018)/ Frank Krake, tekstredactie en inhoudelijke adviezen: Enno de Witt

Biografie van Wim Alosery, die als twintigjarige tijdens de Tweede Wereldoorlog te werk werd gesteld in Duitsland, ontsnapte, werd opgepakt en een verblijf in drie concentratiekampen en een scheepsramp overleefde.

Frank Krake
D-Day
Boek

D-Day 6 juni 1944 (cop. 2005)/ Sean Sheehan ; [vert. uit het Engels Gert-Jan Kramer ; red. Roberta Bailey]

Voorzien van veel zwartwitfoto's wordt een beeld gegeven van de invasie van de geallieerde legers tijdens de Tweede Wereldoorlog op de kust van Normandië. Vanaf ca. 12 jaar.

Sean Sheehan ; Gert-Jan Kramer ; Roberta Bailey
Vergeten oorlog
Boek

Vergeten oorlog (2013)/ Schrijvers van de Ronde Tafel [Arend van Dam ... et al., foto's: Corbis ... et al.]

Tien verhalen over kinderen die de Tweede Wereldoorlog meemaken, elk in hun eigen land. Vanaf ca. 10 jaar.