Psychose beter begrijpen
Boek

Psychose beter begrijpen (cop. 2012)/ Bea De Rouck

Recensie

Herziene versie van 'Zo gek nog niet' (2008), waarin aandacht wordt besteed aan nieuwe ontwikkelingen. De Rouck is verpleegkundige in de psychiatrische zorg. Ze beschrijft in dit boek de kenmerken van psychose, de belevingswereld van de psychoticus, zijn ouders en zijn naaste omgeving, de mogelijke behandelingen enzovoort. Dat doet ze op een vlot leesbare en af en toe zelfs humoristische manier. Elk hoofdstuk krijgt een korte inleiding waarin de kernthema's even belicht worden. Daarna komen de verhalen van de betrokkenen aan bod: wat waren de eerste signalen van de sluimerende psychose? Wie was erbij betrokken? Dit is geen wetenschappelijk werk, maar wel een boeiende inleiding. We krijgen ook een kort overzicht van de mogelijke medicatie, de voor- en nadelen ervan, en de verschillende mogelijke pathogeneses. De auteur heeft in het bijzonder oog voor de stress die psychose kan teweegbrengen, zowel voor degene bij wie de psychose zich voordoet, als bij degene die ermee te maken krijgt in zijn omgeving. Ze onderschat de ernst van de situatie niet, maar waarschuwt voor een onnodig fatalisme dat te snel etiketten kleeft. Bronnen- en literatuurlijst achteraan.

Specificaties

Nederlands | 9789058268518

Titel Psychose beter begrijpen
Auteur Bea De Rouck
Type materiaal Boek
Editie Herz. versie;
Uitgave Leuven : Davidsfonds, cop. 2012
Overige gegevens 180 p - 22 cm
Annotatie Met lit. opg - Oorspr. titel: Zo gek nog niet. - Leuven : Davidsfonds/Leuven, 2008
ISBN 9789058268518
PPN 340221968
Rubriekscode 606.31
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Psychosen
PIM Rubriek Lichaam en Gezondheid
PIM Trefwoord Psychosen

Anderen bekeken ook

De eenzaamheid van de psychose
Boek

De eenzaamheid van de psychose de rol van veilige strijd bij het ontstaan en het herstel van een psychose (cop. 2012)/ Margreet de Pater

Analyse van de achtergronden van het ontstaan van psychosen en hoe familieleden kunnen helpen bij het herstel van iemand met een psychose.

Margreet de Pater