Koloniekak
Boek

Koloniekak leven in een gevangenisdorp : de twintigste eeuw in Veenhuizen (cop. 2012)/ Mariët Meester

Het leven van justitie-ambtenaren en hun gezinnen in het Drentse gevangenisdorp Veenhuizen.

Aanwezigheid

Recensie

Sinds 1823 herbergt het Drentse Veenhuizen drie gestichten. Eerst werden er wezen en vondelingen ondergebracht, later vooral daklozen en bedelaars die via het werk in het veen werden heropgevoed. Later werden de gestichten Rijkswerkinrichtingen voor mannen die 'verpleegden' werden genoemd. In de 20e eeuw ontwikkelden de gestichten zich tot gevangenissen met gedetineerden, waaronder oorlogsmisdadigers en Indië-deserteurs. Nog steeds telt Veenhuizen drie strafinrichtingen met in totaal zo'n duizend gevangenen. Naast de gevangenen huisvestte Veenhuizen tot 1983 uitsluitend justitie-ambtenaren en hun gezinnen, afkomstig uit het hele land. Vanwege de ambtenarenstatus en omdat ze geen Drents maar Nederlands spraken, werden ze door de mensen uit de omgeving 'koloniekak' genoemd. De auteur (1959) groeide op in Veenhuizen. Op basis van interviews met tientallen oud-bewoners reconstrueert ze scènes uit het leven in dit bijzondere besloten dorp. De lichtvoetige, zeer toegankelijke verteltrant maakt het tot een meeslepend en interessant boek voor een groot publiek.

Specificaties

Nederlands | 9789065091901

Titel Koloniekak : leven in een gevangenisdorp : de twintigste eeuw in Veenhuizen
Auteur Mariët Meester
Type materiaal Boek
Uitgave Beilen : Het Drentse Boek, cop. 2012
Overige gegevens 142 p - ill - 21 cm
ISBN 9789065091901
PPN 342564196
Rubriekscode Drenthe ; Noordenveld 938.1
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Veenhuizen; Sociale geschiedenis; 20e eeuw
PIM Rubriek Nederland
PIM Trefwoord Veenhuizen

Anderen bekeken ook

De heilige Rita
Boek

De heilige Rita roman (2017)/ Tommy Wieringa

Een vijftiger die met zijn vader in een uitgestorven dorpje in Oost-Nederland woont, raakt na een overval op zijn beste vriend uit balans.

Tommy Wieringa
Hollands Siberië
Boek

Hollands Siberië roman ([2014])/ Mariët Meester

Een pastoor neemt tussen 1936 en 1950 de geestelijke verzorging van de bewoners van strafkolonie Veenhuizen op zich.

Mariët Meester
Het meisje uit het verscholen dorp
Boek

Het meisje uit het verscholen dorp ([2017])/ Irma Joubert, vertaling [uit het Afrikaans] en eerste redactie: Dorienke de Vries

Als haar vader, samen met het gezin dat bij hen onderdook, tijdens de Tweede Wereldoorlog wordt opgepakt, wordt een negenjarig meisje ondergebracht in Het Verscholen Dorp bij Nunspeet.

Irma Joubert
Ondanks de zwaartekracht
Boek

Ondanks de zwaartekracht ([2017])/ Suzanna Jansen

Levensgeschiedenis van de Amsterdamse architect Cornelis van Eesteren (1897-1988) en van de balletdanseres Steffa Wine (1913-1991), waarbij de lezer ook veel te weten komt over het leven van de auteur zelf.

Suzanna Jansen
Het schaduwspel
Boek

Het schaduwspel ([2018])/ Simone van der Vlugt

De echtgenote van Jan Pieterszoon Coen, gouverneur-generaal van Batavia, beschrijft haar zeereis naar Batavia en het leven daar, waar ze geconfronteerd wordt met hitte en slavernij en een wrede kant van haar toegewijde echtgenoot.

Simone van der Vlugt