Wat ze droegen
Boek

Wat ze droegen roman (cop. 2012)/ Tim O'Brien, vert. [uit het Engels] door Mechteld Jansen

Een Amerikaanse oud-militair vertelt van zijn gruwelijke oorlogservaringen in het Vietnam van de jaren zestig en zeventig.

Aanwezigheid

Recensie

De auteur (1946) heeft in zijn roman geprobeerd inhoud te geven aan zijn ervaringen tijdens de Vietnamoorlog. Of hij nu feit of fictie beschrijft, maakt dan ook niet uit. Terugblikkend op zijn oorlogservaringen blijkt dat hij nog steeds worstelt met het feit dat de dood elke dag alom aanwezig was. Juist de dood had er eerder al in zijn leven voor gezorgd dat zijn eerste jonge liefde door kanker werd weggenomen. Toen al leerde hij aan de realiteit te ontsnappen. Ook in Vietnam probeerde men aan de dagelijkse realiteit te ontkomen, maar men zat midden in gevechtshandelingen, die verschrikkelijke gevolgen hadden voor de mannen van de Alpha Compagnie. Na zelf gewond te zijn geraakt, en door gangreen, leek de dood ook voor hem uiteindelijk aanstaande, maar in tegenstelling tot een aantal van zijn kameraden overleefde hij. Nu, terugdenkend aan de Vietnamoorlog komen angst, boosheid en ongeloof weer in hem op als hij samen met zijn dochter Vietnam bezoekt. Normaal leven zal nooit meer werkelijkheid worden. Een heel bijzondere oorlogsroman uit 1990, toen door de New York Times genoemd als een van de 'Books of the Century'. Een boek dat tot nadenken stemt over elke oorlog. Normale druk.

Specificaties

Nederlands | 9789029088749

Titel Wat ze droegen : roman
Auteur Tim O'Brien
Secundaire auteur Mechteld Jansen
Type materiaal Boek
Uitgave Amsterdam : Meulenhoff, cop. 2012
Overige gegevens 256 p - 21 cm
Annotatie Vert. van: The things they carried. - Boston : Houghton Mifflin, cop. 1990
ISBN 9789029088749
PPN 343556642
Genre oorlogsroman
Thematrefwoord Vietnam-oorlog ; Oorlogservaringen
Taal Nederlands

Anderen bekeken ook

De schipper
Boek

De schipper ([2017])/ Devin Murphy, vertaald [uit het Engels] door Jan Mellema

Een 14-jarige Nederlandse jongen brengt tijdens de Tweede Wereldoorlog een aantal weken door in een kamp van de Hitlerjugend, meldt zich bij de Duitse marine, maar vlucht naar Canada als hij door een oom wordt gewaarschuwd dat hij als oorlogspropaganda wordt gebruikt.

Devin Murphy
Operatie Napoleon
Boek

Operatie Napoleon ([2017])/ Arnaldur Indriðason, vertaald [uit het IJslands] door Jan Willem Reitsma

Als het Amerikaanse leger op IJsland een zoektocht opzet naar een in de Tweede Wereldoorlog neergestort Duits gevechtsvliegtuig, is dat met veel geheimzinnigheid omgeven en verdwijnt een jongen die op de operatie was gestuit.

Arnaldur" Indriðason
Aan niemand vertellen
Boek

Aan niemand vertellen (cop. 2012)/ Simone van der Vlugt

Lois Elzinga, rechercheur bij de politie van Alkmaar, doet samen met een gepensioneerde collega onderzoek naar de weerzinwekkende moord op een jonge basisschoolleraar.

Simone van der Vlugt
Het einde van de eenzaamheid
Boek

Het einde van de eenzaamheid ([2017])/ Benedict Wells, uit het Duits vertaald door Gerda Baardman

Als hun ouders in 1983 bij een auto-ongeluk om het leven komen, worden drie kinderen in een internaat geplaatst; daar proberen ze met dit drama, dat ook hun verdere leven zal tekenen, om te gaan.

Benedict Wells
Vandaag leven we nog
Boek

Vandaag leven we nog (2017)/ Emmanuelle Pirotte, uit het Frans vertaald door Reintje Ghoos en Jan Pieter van der Sterre

In december 1944 zwerven een Duitse militair, die zich voordoet als een Amerikaan, en een 7-jarig joods meisje door de Belgische Ardennen.

Emmanuelle Pirotte