In en onder het dorp
Boek

In en onder het dorp mijnwerkersleven in Limburg (2012)/ Wiel Kusters

Aan de hand van de familiegeschiedenis van de schrijver wordt het leven van mijnwerkers in Zuid-Limburg belicht.

Recensie

In opdracht van de provincie Limburg verschenen twee boeken over de geschiedenis van de mijnwerkers in Limburg, waaronder dit 'ten behoeve van een breed publiek'. De auteur, dichter en hoogleraar aan de Universiteit Maastricht, is afkomstig uit een familie waarvan meerdere generaties in de mijnen werkten. Aan de hand van de belevenissen van die familie worden de sociale kanten van het leven van mijnwerkers en hun gezinnen diepgaand belicht. We maken kennis met tantes en ooms, hun motieven om in de mijnen te gaan werken, het zware bestaan, de economische onzekerheid, de angsten, de gewoonten, de rol van vrouwen en kinderen, het sociale leven, de cultuur, de slechte gezondheid die het werk met zich meebracht, en de schandalige manier waarop mijnwerkers met silicose na de sluiting van de mijnen behandeld werden. Het leven zoals het was. Een bijzonder verhaal; de lezer maakt het bijna zelf mee, toegankelijk, indringend en toch met een zekere afstand geschreven. Een waar meesterwerkje!

Specificaties

Nederlands | 9789460041129

Titel In en onder het dorp : mijnwerkersleven in Limburg
Auteur Wiel Kusters
Type materiaal Boek
Uitgave Nijmegen : Vantilt, 2012
Overige gegevens 217 p - ill - 23 cm
Annotatie Uitg. in opdracht van de stichting 'De koempel verhaalt' - Met lit. opg
ISBN 9789460041129
PPN 343309203
Rubriekscode 381.1
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Steenkoolmijnen; Zuid-Limburg; 20e eeuw ; Mijnwerkers; Zuid-Limburg; 20e eeuw
PIM Rubriek Bedrijf en Beroep
PIM Trefwoord Steenkoolmijnen

Anderen bekeken ook

De levens van Jan Six
Boek

De levens van Jan Six een familiegeschiedenis (augustus 2016)/ Geert Mak

Geschiedenis van de Amsterdamse patriciersfamilie vanaf de zestiende eeuw tot en met de periode vlak na de Tweede Wereldoorlog.

Geert Mak
Het geluk van Limburg
Boek

Het geluk van Limburg (2015)/ Marcia Luyten

Geschiedenis van Limburg na de Tweede Wereldoorlog aan de hand van het leven van cabaretier Sjaak Vinders, opgegroeid in een mijnwerkerskolonie in Kerkrade.

Marcia Luyten
Het meisje uit het verscholen dorp
Boek

Het meisje uit het verscholen dorp ([2017])/ Irma Joubert, vertaling [uit het Afrikaans] en eerste redactie: Dorienke de Vries

Als haar vader, samen met het gezin dat bij hen onderdook, tijdens de Tweede Wereldoorlog wordt opgepakt, wordt een negenjarig meisje ondergebracht in Het Verscholen Dorp bij Nunspeet.

Irma Joubert