Landschappen van de metropool van de dood
Boek

Landschappen van de metropool van de dood over de grenzen van herinnering en voorstellingskracht (cop. 2013)/ Otto Dov Kulka, [uit het Engels] vert. door George Pape ; [red.: André Abeling]

Jeugdherinneringen van een joodse hoogleraar Holocaust-geschiedenis aan zijn gevangenschap in Theresienstadt en Auschwitz tussen 1943 en1945.

Recensie

Als joodse jongen werd de auteur (1933), hoogleraar geschiedenis in Israël, naar het kamp Theresienstadt gestuurd en vandaar naar Auschwitz. Met zijn vader overleefde hij dat vernietigingskamp, zijn moeder kwam om. Pas eind twintigste eeuw kon hij zijn herinneringen optekenen, dit jaar (2013) werden ze gepubliceerd. Kulka kwam in Auschwitz in het zogenoemde 'familiekamp' terecht waar de gevangenen hun eigen kleding mochten behouden en niet werden kaalgeschoren. Vanwege een verwacht bezoek van het Rode Kruis werd dit familiekamp in stand gehouden, tot het Rode Kruis het bezoek niet door liet gaan - en het familiekamp werd geliquideerd (en de gevangenen vermoord). Kulka ontkwam als door een wonder. De auteur beschrijft heel indringend deze gebeurtenissen en verweeft die met reflecties op herinneren en het geheugen. Dat laatste gebeurt echter op een nogal ingewikkelde en filosofische wijze, hetgeen het boek er niet toegankelijker op maakt voor een groot publiek. Met een aantal foto's en afbeeldingen in zwart-wit.

Specificaties

Nederlands | 9789000315321

Titel Landschappen van de metropool van de dood : over de grenzen van herinnering en voorstellingskracht
Auteur Otto Dov Kulka
Secundaire auteur George Pape ; André Abeling
Type materiaal Boek
Editie 1e dr;
Uitgave Houten : Spectrum, cop. 2013
Overige gegevens 171 p - ill - 23 cm
Annotatie Vert. van: Landscapes of the metropolis of death. - London : Penguin Books, cop. 2013
ISBN 9789000315321
PPN 343555336
Rubriekscode 928.8
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Auschwitz (concentratiekamp); Verhalen
PIM Rubriek Geschiedenis
PIM Trefwoord Concentratie-kampen