Scherven
Boek

Scherven nazaten van foute Nederlanders over hun familieverleden (2013)/ Bettina Drion, [red.: de Lettervrouw, Maaike Molhuysen]

Kinderen en kleinkinderen van Nederlanders die tijdens de Tweede Wereldoorlog fout waren, vertellen over de gevolgen van die keuze voor hun leven.

Aanwezigheid

Recensie

Na een inleiding over auteurs eigen betrokkenheid bij het onderwerp volgen drie delen. Het eerste beschrijft haar zoektocht naar het verleden van haar opa die NSB-lid was en in 1945 werd geëxecuteerd, en de gesprekken die ze daarover met haar vader voerde. In deel 2 vertellen vier mensen, drie onder pseudoniem en Grimbert Rost van Tonningen, oudste zoon van de NSB-voorman en zijn vrouw, over het verleden van hun ouders/grootouders, de invloed ervan op hun leven, identiteitsproblemen en loyaliteit jegens het foute familielid. Deel 3 vertelt kort hoe het haar vader verging nadat ze een roman schreef over haar foute opa. Na een studie Algemene Cultuurwetenschappen publiceerde Drion (1968) verhalen en romans, waarvan de laatste, 'Porselein'* over haar NSB-opa. In dit integere boek over de ingrijpende gevolgen van een foute keus van voorouders in de Tweede Wereldoorlog voor (klein)kinderen beschrijft ze sober haar eigen ervaringen en laat vier anderen de ruimte voor hun indringende verhaal. Met in aparte kaders goede info over o.a. NSB, SS, SD, Rost van Tonningen. Met lijst van geraadpleegde bronnen en twee nuttige adressen.

Specificaties

Nederlands | 9789460681240

Titel Scherven : nazaten van foute Nederlanders over hun familieverleden
Auteur Bettina Drion
Secundaire auteur Maaike Molhuysen
Type materiaal Boek
Editie 1e dr;
Uitgave Baarn : Marmer, 2013
Overige gegevens 185 p - ill - 22 cm
ISBN 9789460681240
PPN 352617004
Rubriekscode 935.4
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Collaboratie; Nederland; Wereldoorlog II; Verhalen
PIM Rubriek Nederland
PIM Trefwoord Collaboratie

Anderen bekeken ook

De engel en de adelaar
Boek

De engel en de adelaar roman (april 2015)/ Bettina Drion, Hans van den Pol, redactie: Karin Dienaar, Maria Vlaar

Als haar ouders ruzie krijgen en haar moeder sindsdien zwijgt, gaat de in de Tweede Wereldoorlog geboren Judy op onderzoek uit.

Bettina Drion
De verloren familie
Boek

De verloren familie hij overleefde de Tweede Wereldoorlog, maar de herinneringen aan zijn verloren familie laten zich niet verdringen... ([2017])/ Jenna Blum, vertaling [uit het Engels]: Carolien Metaal

Een Duits-joodse man, die in de oorlog zijn vrouw en kinderen heeft verloren, probeert in Amerika een nieuwe start te maken, met een nieuwe vrouw en dochter.

Jenna Blum
Het begon met een ster
Boek

Het begon met een ster het oorlogsdagboek van een joods meisje (cop. 2012)/ Helga Weiss, vert. uit het Tsjechisch door Edgar de Bruin

Helga Weiss
Dagboek van een getuige
Boek

Dagboek van een getuige (2017)/ Astrid Holleeder

Na het verpletterende - en megasuccesvolle - boek Judas, komt Astrid Holleeder nu met een verrassend intieme opvolger: Dagboek van een getuige. Waar Judas het verhaal is over de beslissing om te getuigen tegen haar broer Willem Holleeder, gaat Dagboek van een getuige over de consequenties van die ingrijpende beslissing. Wat zijn de gevolgen geweest voor het leven van de familie Holleeder: voor moeder Stien, zus Sonja, de kinderen en hun partners, de kleinkinderen, en vooral: voor Astrid zelf? Dagboek van een getuige geeft een inkijk in het leven van iemand die noodgedwongen moet onderduiken en voor wie niets 'normaal' is. Van boodschappen doen tot een dagje naar het strand met de kinderen: niets is zonder risico. Of daar ooit verandering in komt, zal de toekomst leren. In 2018 vindt het proces tegen broer Willem plaats. Dagboek van een getuige is een onthullend boek over hoe justitie met 'gewone' getuigen omgaat, en is het ontroerende relaas van een vrouw die afscheid heeft moeten nemen van een werkzaam leven, van een moeder die probeert het goede te doen voor haar kinderen en kleinkinderen, van een zuster en vriendin die haar omgeving altijd op sleeptouw neemt, én van een getuige in de zaak tegen haar broer: Astrid Holleeder. Bron: Flaptekst, uitgeversinformatiePersoonlijk relaas van de jongste zus van topcrimineel Willem Holleeder, die tijdens het proces tegen haar broer als getuige optreedt en daarom ondergedoken zit.

Astrid Holleeder
Mijn naam is Selma
Boek

Mijn naam is Selma (2020)/ Selma van de Perre, vertaald door Rebekka W.R. Bremmer

Memoires van een joodse vrouw (1922) die tijdens de Tweede Wereldoorlog in het verzet belandde, werd gearresteerd en een verblijf in het concentratiekamp Ravensbrück overleefde.

Selma Van de Perre