De vijand was mijn bondgenoot
Boek

De vijand was mijn bondgenoot het oorlogsverleden van mijn vader (cop. 2013)/ Ellen Vermaeten

Levensgeschiedenis van een in Nederland wonende Rijksduitser, die tegen zijn zin in 1942 onder de wapenen werd geroepen bij de Wehrmacht.

Aanwezigheid

Recensie

Een Rijksduitser die zich in hart en nieren Nederlander voelt, wordt tot zijn grote verdriet in 1942 onder de wapenen geroepen bij de Wehrmacht. Pas twee jaar later ziet hij kans om te deserteren, maar ook dat is nog niet het einde van zijn lijdensweg. Dit relaas is geschreven door de dochter van de genoemde Rijksduitser, Heinz Vermaeten, en is gebaseerd op uitgebreide gesprekken met haar vader. Het is een goed voorbeeld van 'petite histoire' en, zoals de omslag terecht vermeldt, beschrijft dit een stukje oorlogsgeschiedenis waarover weinig bekend is. Het maakt niet alleen de gruwelen van de oorlog aanschouwelijk, maar laat ook duidelijk zien dat de behandeling van Duitse krijgsgevangenen een minder fraaie bladzijde in de geschiedenis is geweest. Het boek is daarmee een waardevolle aanvulling op de al bestaande literatuur. Enig minpunt is de vaak niet correcte terminologie (bijvoorbeeld joodse vrouwen als krijgsgevangenen omschrijven) en de soms ronduit foute vertalingen van Duitse termen ('Hohes Tier' betekent 'hoge piet' en heeft niets met dieren te maken).

Specificaties

Nederlands | 9789033634574

Titel De vijand was mijn bondgenoot : het oorlogsverleden van mijn vader
Auteur Ellen Vermaeten
Type materiaal Boek
Uitgave [Apeldoorn] : De Banier, cop. 2013
Overige gegevens 336 p - ill - 21 cm
ISBN 9789033634574
PPN 35383873X
Rubriekscode 928
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Duitse militairen; Wereldoorlog II; Verhalen
Trefwoord Elten
Spijk (Rijnwaarden)
Tolkamer
Wereldoorlog II
Legeronderdelen, Duitse
Verhalen
PIM Rubriek Geschiedenis
PIM Trefwoord Wereldoorlog II

Anderen bekeken ook

Het meisje uit het verscholen dorp
Boek

Het meisje uit het verscholen dorp ([2017])/ Irma Joubert, vertaling [uit het Afrikaans] en eerste redactie: Dorienke de Vries

Als haar vader, samen met het gezin dat bij hen onderdook, tijdens de Tweede Wereldoorlog wordt opgepakt, wordt een negenjarig meisje ondergebracht in Het Verscholen Dorp bij Nunspeet.

Irma Joubert
De schipper
Boek

De schipper ([2017])/ Devin Murphy, vertaald [uit het Engels] door Jan Mellema

Een 14-jarige Nederlandse jongen brengt tijdens de Tweede Wereldoorlog een aantal weken door in een kamp van de Hitlerjugend, meldt zich bij de Duitse marine, maar vlucht naar Canada als hij door een oom wordt gewaarschuwd dat hij als oorlogspropaganda wordt gebruikt.

Devin Murphy
Dagboek van een getuige
Boek

Dagboek van een getuige (2017)/ Astrid Holleeder

Na het verpletterende - en megasuccesvolle - boek Judas, komt Astrid Holleeder nu met een verrassend intieme opvolger: Dagboek van een getuige. Waar Judas het verhaal is over de beslissing om te getuigen tegen haar broer Willem Holleeder, gaat Dagboek van een getuige over de consequenties van die ingrijpende beslissing. Wat zijn de gevolgen geweest voor het leven van de familie Holleeder: voor moeder Stien, zus Sonja, de kinderen en hun partners, de kleinkinderen, en vooral: voor Astrid zelf? Dagboek van een getuige geeft een inkijk in het leven van iemand die noodgedwongen moet onderduiken en voor wie niets 'normaal' is. Van boodschappen doen tot een dagje naar het strand met de kinderen: niets is zonder risico. Of daar ooit verandering in komt, zal de toekomst leren. In 2018 vindt het proces tegen broer Willem plaats. Dagboek van een getuige is een onthullend boek over hoe justitie met 'gewone' getuigen omgaat, en is het ontroerende relaas van een vrouw die afscheid heeft moeten nemen van een werkzaam leven, van een moeder die probeert het goede te doen voor haar kinderen en kleinkinderen, van een zuster en vriendin die haar omgeving altijd op sleeptouw neemt, én van een getuige in de zaak tegen haar broer: Astrid Holleeder. Bron: Flaptekst, uitgeversinformatiePersoonlijk relaas van de jongste zus van topcrimineel Willem Holleeder, die tijdens het proces tegen haar broer als getuige optreedt en daarom ondergedoken zit.

Astrid Holleeder
Tilli's verhaal
Boek

Tilli's verhaal mijn gedachten zijn vrij (2016)/ Tilli Schulze & Lorna Collier, vertaling [uit het Engels]: Jan van den Berg en Piet Dal

Ervaringen van een kind, geboren in 1934, dat tijdens de Tweede Wereldoorlog opgroeide in een dorpje in het oosten van Duitsland.

Tilli Schulze
Het water komt
Boek

Het water komt ([2018])/ Gerda van Wageningen

Mimi de Roode, die met haar familie op een boerderij te Nieuwerkerk woont, probeert met anderen te overleven tijdens de Watersnoodramp van 1953.

Gerda van Wageningen