Slavernij
Boek

Slavernij een geschiedenis (cop. 2013)/ Dirk J. Tang

Geschiedenis van de slavernij en de slavenhandel en de denkbeelden daarover vanaf de oudheid tot de afschaffing in de negentiende eeuw, waarbij de nadruk ligt op het Nederlandse aandeel hierin.

Recensie

Op 1 juli 2013 is het precies honderdvijftig jaar geleden dat de slavernij in de toenmalige Nederlandse koloniën Suriname en de Nederlandse Antillen werd afgeschaft. Dit boek beschrijft de geschiedenis van de slavernij en de slavenhandel en de denkbeelden daarover vanaf de oudheid tot de afschaffing in de negentiende eeuw. De nadruk ligt daarbij op het Nederlandse aandeel in en de denkbeelden over de slavenvaart en slavenhandel, de belangrijke rol van de VOC en de WIC hierin, en op de Surinaamse slavenmaatschappij. Verder is er een hoofdstuk gewijd aan Afrika, de grootste markt voor slaven uit de geschiedenis, en aan de veranderende denkbeelden in de negentiende eeuw over slavernij in West-Europa en Amerika die uiteindelijk leiden tot het einde van de slavernij in dat gedeelte van de wereld. Met index, een beeldverantwoording en een handreiking 'Verder lezen' per hoofdstuk. Een toegankelijk, van vele fraaie, vaak paginagrote kleurenillustraties en kaarten voorzien, boeiend en soms schokkend boek over een zwarte bladzijde uit de Nederlandse geschiedenis. Tot stand gekomen in samenwerking met de Universiteit van Amsterdam-Bijzondere collecties. Voor een breed publiek.

Specificaties

Nederlands | 9789057309052

Titel Slavernij : een geschiedenis
Auteur Dirk J. Tang
Type materiaal Boek
Uitgave Zutphen : Walburg Pers, cop. 2013
Overige gegevens 237 p - ill., krt - 29 cm
Annotatie Uitg. in samenw. met Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam - Met index, lit. opg
ISBN 9789057309052
PPN 352726148
Rubriekscode 939.1
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Slavernij; Nederland; Geschiedenis
PIM Rubriek Geschiedenis
PIM Trefwoord Slavernij

Anderen bekeken ook

De slavernij
Boek

De slavernij mensenhandel van de koloniale tijd tot nu (cop. 2011)/ Carla Boos ... [et al.]

Geschiedenis van de slavernij en slavenhandel, met het accent op de Nederlandse betrokkenheid.

Hittegolf
Boek

Hittegolf ([2016])/ [naar] Suzanne Vermeer

Tijdens haar vakantie in Portugal ontdekt Anouk een gevaarlijk geheim.

Suzanne Vermeer
Het grote VOC boek
Boek

Het grote VOC boek ([2017])/ redactie Ron Guleij en Gerrit Knaap, gastauteurs Ramsey Nasr en Nelleke Noordervliet ; tekst- en beeldbijdragen Isabelle Boon, Jeroen Bos, Jan de Bruin, Peter Diebels, Ad Geerdink, Mara de Groot, Willem van Gulik, Gerard Jasperse, Adriaantje de Jong, Jelmer Krom, Joris Luyendijk, Erik Odegard, Peter M. Potters [overleden], Tom Quist, Michiel Roscam Abbing, Geert Snoeijer, Suzanna Weeda, Bruno E.J.S. Werz, Leo Wevers ; samenstelling en tekst Paul Brood, Thomas Dresscher, Ron Guleij, Gerrit Knaap, Arjan Poelwijk ; eindredactie Paul Brood

Geschiedenis van de Verenigde Oost-Indische Compagnie (1602-1799) in woord en beeld.

De buurjongen
Boek

De buurjongen roman (2017)/ Jan Siebelink

Een man met een verstandelijke en emotionele beperking, die op 11-jarige leeftijd zijn moeder verloor, trouwt en wordt vader, maar zijn relatie met zowel zijn vrouw als zijn kind lijdt onder zijn beperkingen.

Jan Siebelink
De doorbraak
Boek

De doorbraak (2017)/ Simone van der Vlugt

Een jonge vrouw loopt weg van huis vanwege haar tirannieke vader en breekt door als zangeres. Als het mis loopt in haar nieuwe leven gaat ze op zoek naar haar broer, de enige met wie ze een goede band had.

Simone van der Vlugt