Belegerde vesting
Boek

Belegerde vesting (2013)/ Qian Zhongshu, vert. [uit het Chinees] door Mark Leenhouts

Een jonge verwesterde Chinees heeft moeite zich aan te passen aan de Chinese samenleving eind jaren dertig.

Recensie

Deze roman uit de jaren veertig behoort tot de meest geliefde in de moderne Chinese literatuur. Het is een grappig boek dat een goed beeld geeft van de Chinese maatschappij tijdens de Tweede Wereldoorlog. De hoofdpersoon Fang Hongjian is een jongeman van goede afkomst, die vlak voor de Japanse invasie in 1937 terugkeert van Europa naar Shanghai. Als vrijgezel met een buitenlandse opleiding zou hij een goede toekomst tegemoet moeten gaan, maar zijn onvermogen om zijn leven in te richten leidt ertoe dat hij in een neerwaartse spiraal terechtkomt. Na een lange reis door het binnenland brengt hij een jaar door als hulpdocent aan een universiteit, waar hij zijn vrouw leert kennen, maar verder hopeloos faalt in zijn carrière. Terug in Shanghai laat hij zich voortdurend ringeloren door anderen in zijn omgeving. Als gevolg van een zeldzame principiële beslissing raakt hij zowel zijn baan als zijn vrouw kwijt. Aan het eind van het boek blijft hij alleen, platzak en hongerig achter. De Chinese schrijver (1910-1998) munt uit in sarcastische beschrijvingen van het academische en literaire wereldje van zijn tijd en toont een zeer cynische kijk op het huwelijk. De humor komt in de vertaling van Mark Leenhouts heel goed over. Kleine druk.

Specificaties

Nederlands | 9789025300661

Titel Belegerde vesting
Auteur Qian" Zhongshu
Secundaire auteur Mark Leenhouts
Type materiaal Boek
Uitgave Amsterdam : Athenaeum-Polak & Van Gennep, 2013
Overige gegevens 479 p - 22 cm
Annotatie Vert. van: Weicheng. - Herz. ed. - Shanghai, 1985. - Oorspr. uitg.: 1947
ISBN 9789025300661
PPN 35552483X
Genre sociale roman - humoristische roman
Thematrefwoord China; Wereldoorlog II
Taal Nederlands

Anderen bekeken ook

Een schone zaak
Boek

Een schone zaak roman ([2017])/ Deeanne Gist, vertaald [uit het Engels] door Lia van Aken

Als een Texaanse dertig wordt, besluit zij, vrij ongewoon voor een jonge vrouw in de 19e eeuw, zelf een echtgenoot te zoeken.

Deeanne Gist
Dit zijn de namen
Boek

Dit zijn de namen roman (2017)/ Tommy Wieringa

In een Russisch stadje aan de rand van de steppe tobt een politiecommissaris met zijn identiteit. Dan komt een groep vluchtelingen na een barre tocht meer dood dan levend in het stadje aan.

Tommy Wieringa