Sophies keuze
Boek

Sophies keuze (2013)/ William Styron, vert. [uit het Engels] door Wim Dielemans

Een jonge Amerikaanse schrijver woont in New York in een pension met een liefdespaar waarvan de Poolse vrouw gekweld wordt door herinneringen aan Auschwitz.

Aanwezigheid

Recensie

Een talentvol aankomend schrijver betrekt in 1947 een huurkamer in Brooklyn. Hier maakt hij kennis met Nathan en Sophie. Nathan is een paranoïde Amerikaanse jood, Sophie een Poolse, die de hel van Auschwitz heeft overleefd. Tegen wil en dank raakt de schrijver betrokken bij hun verhouding die een emotioneel spinneweb is en voortdurend schommelt tussen de polen liefde en haat. Allengs krijgt hij zicht op de verschrikkingen die Sophie heeft meegemaakt en wordt hem de gecompliceerde persoonlijkheidsstructuur van Nathan duidelijk. Zeer overtuigende roman, waarin blijk wordt gegeven van een groot psychologisch inzicht. Genuanceerd zijn de uitwerkingen van de motieven schuld en boete. Ook structureel is de roman hecht. Succesvol verfilmd met Meryl Streep. Paperback, kleine druk.

Specificaties

Nederlands | 9789020413793

Titel Sophies keuze
Auteur William Styron
Secundaire auteur Wim Dielemans
Type materiaal Boek
Editie 32e dr;
Uitgave Amsterdam [etc.] : L.J. Veen Klassiek, 2013
Overige gegevens 733 p - 21 cm
Annotatie 1e dr. Nederlandse uitg.: Utrecht : Veen, 1980 - Vert. van: Sophie's choice. - New York : Random House, 1979
ISBN 9789020413793
PPN 355269252
Genre psychologische roman
Thematrefwoord Schuldgevoelens ; Concentratiekampsyndroom
Taal Nederlands

Anderen bekeken ook

Gisèle
Boek

Gisèle (2013)/ Susan Smit

In het liefdesleven van de dichter Adriaan Roland Holst in de periode 1936-1945 spelen de kunstenares Gisèle van Waterschoot en de jonge actrice Mies Peters een grote rol.

Susan Smit
De woongroep
Boek

De woongroep roman (2014)/ Franca Treur

Een 28-jarige communicatiewetenschapster, succesvol in haar werk en met een goede, standvastige relatie, vindt haar leven toch nogal doelloos en besluit in een idealistische woongroep te gaan wonen in een oud voormalig weeshuis in Amsterdam-Oost.

Franca Treur
Ik heet geen Miriam
Boek

Ik heet geen Miriam ([2015])/ Majgull Axelsson, uit het Zweeds vertaald door Janny Middelbeek-Oortgiesen

De 85-jarige Miriam blikt terug op haar verdrongen verleden, waarin vooral haar kampervaringen tijdens de Tweede Wereldoorlog bepalend zijn geweest voor de rest van haar leven.

Majgull Axelsson
Zolang er leven is
Boek

Zolang er leven is het nieuwe geheime dagboek van Hendrik Groen, 85 jaar : roman (2016)/ Hendrik Groen

Met de nodige zelfspot bespreekt een 85-jarige bewoner van een Amsterdams verzorgingstehuis de gebeurtenissen in het huis en in de wereld.

Hendrik Groen
Terug naar het Zuiden
Boek

Terug naar het Zuiden ([2016])/ Kathleen Grissom, vertaald [uit het Engels] door Mechteld Jansen

Een zakenman voelt zich in het Amerika van het begin van de 19e eeuw moreel verplicht te gaan zoeken naar een vrijgekochte slaaf die wordt vermist.

Kathleen Grissom