Leven naast het kamp
Boek

Leven naast het kamp Kamp Vught en de Vughtenaren, 1942-1944 (2013)/ Boyd van Dijk

Geschiedenis van het dorp Vught tijdens de Tweede Wereldoorlog, toen daar een concentratiekamp bestond, en van de relaties van de bevolking met dat kamp, de bewakers en gevangenen.

Aanwezigheid

Recensie

Dit boek past naadloos in een steeds genuanceerder kijk op de Tweede Wereldoorlog naarmate die oorlog verder in het verleden komt te liggen. Steeds meer gaat het niet alleen over de daders en de slachtoffers uit die periode, maar het verder 'vergrijzende' gebied daartussen: de zogeheten 'omstanders'. Mensen die niet actief betrokken waren bij Duitse/nazi/NSB-misdaden, maar zeker ook geen slachtoffer waren. Van Dijk schetst precies dit ongrijpbare maar daardoor fascinerende spectrum dat juist in een dorp als Vught, waarin een SS-Konzentrationslager was gelegen, zo pregnant gereconstrueerd kan worden. Van de burgemeester, via winkeliers en omwonenden, tot aan de politie en de 'echte' daders en slachtoffers. De auteur maakt gebruik van verschillende historische bronnen - waaronder interviews - en laat de lezer achter met het besef dat 'goed' en 'fout' in de Tweede Wereldoorlog toch telkens weer anders in elkaar steken dan hij dacht. Het boek is voorzien van enkele zwart-witfoto's en literatuurverwijzingen in eindnoten.

Specificaties

Nederlands | 9789000321674

Titel Leven naast het kamp : Kamp Vught en de Vughtenaren, 1942-1944
Auteur Boyd van Dijk
Type materiaal Boek
Editie 1e dr;
Uitgave Houten [etc.] : Spectrum, 2013
Overige gegevens 319 p - ill - 22 cm
Annotatie Met lit. opg
ISBN 9789000321674
PPN 355496577
Rubriekscode 928.8
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Kamp Vught ; Vught; Wereldoorlog II
PIM Rubriek Nederland
PIM Trefwoord Concentratie-kampen

Anderen bekeken ook

Dagboek van een getuige
Boek

Dagboek van een getuige (2017)/ Astrid Holleeder

Na het verpletterende - en megasuccesvolle - boek Judas, komt Astrid Holleeder nu met een verrassend intieme opvolger: Dagboek van een getuige. Waar Judas het verhaal is over de beslissing om te getuigen tegen haar broer Willem Holleeder, gaat Dagboek van een getuige over de consequenties van die ingrijpende beslissing. Wat zijn de gevolgen geweest voor het leven van de familie Holleeder: voor moeder Stien, zus Sonja, de kinderen en hun partners, de kleinkinderen, en vooral: voor Astrid zelf? Dagboek van een getuige geeft een inkijk in het leven van iemand die noodgedwongen moet onderduiken en voor wie niets 'normaal' is. Van boodschappen doen tot een dagje naar het strand met de kinderen: niets is zonder risico. Of daar ooit verandering in komt, zal de toekomst leren. In 2018 vindt het proces tegen broer Willem plaats. Dagboek van een getuige is een onthullend boek over hoe justitie met 'gewone' getuigen omgaat, en is het ontroerende relaas van een vrouw die afscheid heeft moeten nemen van een werkzaam leven, van een moeder die probeert het goede te doen voor haar kinderen en kleinkinderen, van een zuster en vriendin die haar omgeving altijd op sleeptouw neemt, én van een getuige in de zaak tegen haar broer: Astrid Holleeder. Bron: Flaptekst, uitgeversinformatiePersoonlijk relaas van de jongste zus van topcrimineel Willem Holleeder, die tijdens het proces tegen haar broer als getuige optreedt en daarom ondergedoken zit.

Astrid Holleeder
Het begon met een ster
Boek

Het begon met een ster het oorlogsdagboek van een joods meisje (cop. 2012)/ Helga Weiss, vert. uit het Tsjechisch door Edgar de Bruin

Helga Weiss
De lege stad
Boek

De lege stad ([2015])/ Simone van der Vlugt

Door het bombardement van de Duitsers op Rotterdam in mei 1940 verandert het leven van de 21-jarige Katja ingrijpend.

Simone van der Vlugt
Het geheim van de Valeriusstraat
Boek

Het geheim van de Valeriusstraat (2015)/ Luuc Kooijmans

Geschiedenis van het gezin waarin de Amsterdamse verzetsman Wim Kooijmans (1923-1943) die op 20 juli 1943 werd gefusilleerd, opgroeide als zoon van NSB-ouders.

L. Kooijmans
Judas
Boek

Judas een familiekroniek (2016)/ Astrid Holleeder

Herinneringen van de jongste zus van topcrimineel Willem Holleeder aan haar door geweld getekende jeugd, de invloed van haar broer op haar leven en familieleden en haar overwegingen om samen met haar zus tegen hem te getuigen in het zogenoemde Passageproces.

Astrid Holleeder