De tragiek van de bevrijding
Boek

De tragiek van de bevrijding de geschiedenis van de Chinese Revolutie 1945-1957 (2013)/ Frank Dikötter, vert. [uit het Engels] door Ronald Kuil en Margreet de Boer ; [reg.: Ewout van der Hoog]

Aanwezigheid

Recensie

Frank Dikötter (1961) is sinoloog en doceert in Londen en Hongkong. In dit boek beschrijft hij de Chinese revolutie (1945-1957). In 2011 schreef hij 'Mao's massamoord'* over de 'grote sprong voorwaarts' (1958-1962). Een studie over de culturele revolutie zal het drieluik completeren. Dikötter gebruikte recent geopende lokale archieven. Hij toont aan dat de beginfase van de Chinese revolutie radicaler en gewelddadiger was dan aangenomen. Landbouw en industrie werden gecollectiviseerd. Echte en vermeende dissidenten werden vervolgd. Miljoenen mensen vonden de dood of verdwenen in de Goelag. Het verzet van de bevolking was hevig. Dikötter beschrijft de rol van Mao, de machinaties in de partij en de gevolgen in het land. Helaas is de vertaling slordig: bij het beleg van Changchun is sprake van 160.000 doden, even later zijn het er 16.000. 'White Russians' wordt vertaald als 'Wit-Russen'. Bedoeld worden echter niet de inwoners van Wit-Rusland maar Russische contrarevolutionairen. Desondanks een belangrijke bijdrage aan de geschiedschrijving van China. Met fotokatern, eindnoten, een literatuurlijst en afzonderlijke registers op namen en onderwerpen.

Specificaties

Nederlands | 9789049106515

Titel De tragiek van de bevrijding : de geschiedenis van de Chinese Revolutie 1945-1957
Auteur Frank Dikötter
Secundaire auteur Ronald Kuil ; Margreet de Boer ; Ewout van der Hoog
Type materiaal Boek
Editie 1e dr;
Uitgave Houten : Spectrum, 2013
Overige gegevens 479 p., [16] p. pl - foto's - 24 cm
Annotatie Met lit. opg., reg - Vert. van: The tragedy of liberation. - London : Bloomsbury, cop. 2013
ISBN 9789049106515
PPN 355498278
Rubriekscode China 945.6
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen China; Politieke geschiedenis; 1945-1960
PIM Rubriek Geschiedenis
PIM Trefwoord China

Anderen bekeken ook

Judas
Boek

Judas (2015)/ Amos Oz, vertaald [uit het Hebreeuws] door Hilde Pach

Gedurende de winter van 1959 verblijft een gewezen student in een huis in Jeruzalem, waar hij de geschiedenis van zij huisgenoten leert kennen en hij zijn visie op verraad en op Judas verder ontwikkelt.

Amos Oz
Dagboek van een getuige
Boek

Dagboek van een getuige (2017)/ Astrid Holleeder

Na het verpletterende - en megasuccesvolle - boek Judas, komt Astrid Holleeder nu met een verrassend intieme opvolger: Dagboek van een getuige. Waar Judas het verhaal is over de beslissing om te getuigen tegen haar broer Willem Holleeder, gaat Dagboek van een getuige over de consequenties van die ingrijpende beslissing. Wat zijn de gevolgen geweest voor het leven van de familie Holleeder: voor moeder Stien, zus Sonja, de kinderen en hun partners, de kleinkinderen, en vooral: voor Astrid zelf? Dagboek van een getuige geeft een inkijk in het leven van iemand die noodgedwongen moet onderduiken en voor wie niets 'normaal' is. Van boodschappen doen tot een dagje naar het strand met de kinderen: niets is zonder risico. Of daar ooit verandering in komt, zal de toekomst leren. In 2018 vindt het proces tegen broer Willem plaats. Dagboek van een getuige is een onthullend boek over hoe justitie met 'gewone' getuigen omgaat, en is het ontroerende relaas van een vrouw die afscheid heeft moeten nemen van een werkzaam leven, van een moeder die probeert het goede te doen voor haar kinderen en kleinkinderen, van een zuster en vriendin die haar omgeving altijd op sleeptouw neemt, én van een getuige in de zaak tegen haar broer: Astrid Holleeder. Bron: Flaptekst, uitgeversinformatiePersoonlijk relaas van de jongste zus van topcrimineel Willem Holleeder, die tijdens het proces tegen haar broer als getuige optreedt en daarom ondergedoken zit.

Astrid Holleeder
Het eerste transport
Boek

Het eerste transport het waargebeurde verhaal van 999 meisjes in Auschwitz ([2020])/ Heather Macadam, vertaling [uit het Engels] Henk Hardeman

De geschiedenis van 999 meisjes en jonge vrouwen uit Slowkije die in 1942 op transport werden gesteld naar Auschwitz.

Heather Macadam