Levenslang
Boek

Levenslang het verhaal van een tbs'er ([2013])/ Ineke Baron & Niels de Jong

Op ware gebeurtenissen gebaseerd verhaal over een autistische man die zijn partner en schoonmoeder om het leven bracht.

Recensie

De eerste auteur werkt sinds 2012 als geestelijk verzorgster in een jeugdgevangenis, de tweede auteur is theoloog en predikant in Rotterdam. De geschiedenis in dit boek, vanuit de ik-persoon verteld, is gebaseerd op een waargebeurde geschiedenis uit 2006. Hoofdpersoon is Bob, die het met zichzelf (hij heeft een autistische stoornis) en anderen niet goed heeft getroffen. Op school wordt hij gepest, zijn vader is afwezig, steeds weer is er ruzie met de ene 'oom' van zijn moeder na de andere, maar ook in het internaat en later in verschillende betrekkingen gaat het steeds weer mis. Tot hij Hilga ontmoet en het geluk hem lijkt toe te lachen. Maar als er grote schulden door zijn gedrag ontstaan en Hilga met hun zoontje Matthias bij hem weggaat, slaan de stoppen door: hij vermoordt haar en haar moeder en krijgt vijftien jaar en tbs met dwangverpleging. Het boek vertelt het drama van binnenuit, zonder opsmuk, direct, maar juist daardoor indringend en bewogen.

Specificaties

Nederlands | 9789023927006 | 136 pagina's

Titel Levenslang : het verhaal van een tbs'er
Auteur Ineke Baron-Janssen
Secundaire auteur Niels de Jong
Type materiaal Boek
Uitgave Zoetermeer : Uitgeverij Boekencentrum, [2013]
Overige gegevens 136 pagina's - 22 cm
ISBN 9789023927006
PPN 356089282
Rubriekscode 395.89
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Tbs; Verhalen
PIM Rubriek Mens en Maatschappij
PIM Trefwoord TBS

Anderen bekeken ook

Dagboek van een getuige
Boek

Dagboek van een getuige (2017)/ Astrid Holleeder

Na het verpletterende - en megasuccesvolle - boek Judas, komt Astrid Holleeder nu met een verrassend intieme opvolger: Dagboek van een getuige. Waar Judas het verhaal is over de beslissing om te getuigen tegen haar broer Willem Holleeder, gaat Dagboek van een getuige over de consequenties van die ingrijpende beslissing. Wat zijn de gevolgen geweest voor het leven van de familie Holleeder: voor moeder Stien, zus Sonja, de kinderen en hun partners, de kleinkinderen, en vooral: voor Astrid zelf? Dagboek van een getuige geeft een inkijk in het leven van iemand die noodgedwongen moet onderduiken en voor wie niets 'normaal' is. Van boodschappen doen tot een dagje naar het strand met de kinderen: niets is zonder risico. Of daar ooit verandering in komt, zal de toekomst leren. In 2018 vindt het proces tegen broer Willem plaats. Dagboek van een getuige is een onthullend boek over hoe justitie met 'gewone' getuigen omgaat, en is het ontroerende relaas van een vrouw die afscheid heeft moeten nemen van een werkzaam leven, van een moeder die probeert het goede te doen voor haar kinderen en kleinkinderen, van een zuster en vriendin die haar omgeving altijd op sleeptouw neemt, én van een getuige in de zaak tegen haar broer: Astrid Holleeder. Bron: Flaptekst, uitgeversinformatiePersoonlijk relaas van de jongste zus van topcrimineel Willem Holleeder, die tijdens het proces tegen haar broer als getuige optreedt en daarom ondergedoken zit.

Astrid Holleeder
Gevaarlijk verlangen
Boek

Gevaarlijk verlangen ([2015])/ Gerda van Wageningen

Het leven van een jonge vrouw, verandermanager bij een hotelketen, vertoont veel overeenkomsten met dat van haar overgrootmoeder in de jaren dertig van de twintigste eeuw.

Gerda van Wageningen
Verraad
Boek

Verraad de misdaadbiografie van Willem Holleeder ([2015])/ Jan Meeus

Jan Meeus
Kogels voor de kroongetuige
Boek

Kogels voor de kroongetuige (2016)/ John van den Heuvel

Columns over misdaad en misdaadbestrijding uit de periode 2014-2016.

John van den Heuvel
Judas
Boek

Judas een familiekroniek (2016)/ Astrid Holleeder

Herinneringen van de jongste zus van topcrimineel Willem Holleeder aan haar door geweld getekende jeugd, de invloed van haar broer op haar leven en familieleden en haar overwegingen om samen met haar zus tegen hem te getuigen in het zogenoemde Passageproces.

Astrid Holleeder