Kinderen van foute ouders
Boek

Kinderen van foute ouders hun verhaal ([2014])/ Chris van der Heijden

Ervaringen van kinderen van Nederlandse ouders die tijdens de Tweede Wereldoorlog gekozen hadden voor de NSB en Nazi-Duitsland.

Aanwezigheid

Recensie

Door de kinderen van foute ouders zelf aan het woord te laten, wordt een beeld gegeven van de gevolgen die de keus van de ouder(s) in de Tweede Wereldoorlog voor de NSB of Nazi-Duitsland had voor hun gezin. Steeds staat in de hoofdstukken een aspect van het onderwerp centraal, waarna interviews volgen met kinderen over datzelfde aspect. Geopend wordt met de vraag hoe de oorlog het leven van een kind van foute ouders kan tekenen, dan volgen hoofstukken over onder andere de periode voor de oorlog en de herinneringen daaraan, het leven in de oorlog en vooral het leven van de kinderen na de bevrijding. De interviews gaan vooral over hun vaak traumatische naoorlogse leven. De historicus (1954), docent aan de School voor de Journalistiek in Utrecht, zelf kind van een foute vader, heeft geen academische pretenties met dit boek, waarin hij zoveel mogelijk de kinderen zelf laat spreken. Hij maakt zo heel goed duidelijk dat de tweede generatie, soms ook de derde, vaak onnodig en soms nog steeds, gestraft wordt voor de keuze van de ouders. Met noten. Wit omslag met kleurenfoto van een kind en bruin/zwarte belettering.

Specificaties

Nederlands | 9789045026220 | 254 pagina's

Titel Kinderen van foute ouders : hun verhaal
Auteur Chris van der Heijden
Type materiaal Boek
Uitgave Amsterdam : Uitgeverij Atlas Contact, [2014]
Overige gegevens 254 pagina's - 21 cm
ISBN 9789045026220
PPN 369523881
Rubriekscode 935.4
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Collaboratie; Nederland; Wereldoorlog II; Verhalen
PIM Rubriek Nederland
PIM Trefwoord Collaboratie

Anderen bekeken ook

Zolang er nog tranen zijn
Boek

Zolang er nog tranen zijn (2015)/ Hannelore Grünberg-Klein, met een nawoord van Arnon Grunberg

Een van oorsprong Duitse, geemigreerde joodse vrouw (1927-2015) beschrijft haar ervaringen tijdens de jodenvervolging in de Tweede Wereldoorlog.

Hannelore Grünberg-Klein
De verdwijning van Josef Mengele
Boek

De verdwijning van Josef Mengele roman ([2018])/ Olivier Guez, vertaald uit het Frans door Geertrui Marks, Saskia Taggenbrock en Martine Woudt

Josef Mengele, kamparts van Auschwitz, weet in 1949 met valse papieren naar Argentinië te ontkomen, vlucht vervolgens naar Paraguay en later naar Brazilië en weet tot aan zijn dood te ontkomen aan zijn straf.

Olivier Guez
Het meisje uit het verscholen dorp
Boek

Het meisje uit het verscholen dorp ([2017])/ Irma Joubert, vertaling [uit het Afrikaans] en eerste redactie: Dorienke de Vries

Als haar vader, samen met het gezin dat bij hen onderdook, tijdens de Tweede Wereldoorlog wordt opgepakt, wordt een negenjarig meisje ondergebracht in Het Verscholen Dorp bij Nunspeet.

Irma Joubert
De verloren familie
Boek

De verloren familie hij overleefde de Tweede Wereldoorlog, maar de herinneringen aan zijn verloren familie laten zich niet verdringen... ([2017])/ Jenna Blum, vertaling [uit het Engels]: Carolien Metaal

Een Duits-joodse man, die in de oorlog zijn vrouw en kinderen heeft verloren, probeert in Amerika een nieuwe start te maken, met een nieuwe vrouw en dochter.

Jenna Blum
Nach Holland
Boek

Nach Holland de meidagen van 1940 door Duitse ogen ([2018])/ Gerard Groeneveld

Zwart-witfoto's door Duitse soldaten genomen tijdens de inval in Nederland in mei 1940, voorzien van uitgebreide bijschriften.

Gerard Groeneveld