Een KMA-officier aan het Oostfront
Boek

Een KMA-officier aan het Oostfront ([2014])/ Henk Eefting

Biografie van een Nederlandse officier die tijdens de Tweede Wereldoorlog toetrad tot de Waffen-SS en vocht tegen de Russen aan het Oostfront.

Aanwezigheid

Recensie

Het komt zelden voor dat een Nederlands officier in vreemde krijgsdienst treedt. Gerhard Stroink, KMA-promotie 1938, deed dat echter wel. In de zomer van 1943 vocht hij als ordonnans-officier in de Duitse SS-pantserdivisie Wiking tegen de Russen. Hij raakte zwaargewond en werd na de oorlog in Nederland ter dood veroordeeld. In hoger beroep en door gratie van koningin Juliana werd zijn straf teruggebracht tot tien jaar gevangenisstraf. In 1953 kwam hij weer op vrije voeten. Zijn strijd als vrijwilliger aan het Oostfront legde hij zelf vast in 'Uit een dagboek van een ordonnans-officier' en zijn ervaringen bij de NSB (Stroink was al lid vanaf zijn 16de jaar) beschreef hij in 'Mussert zoals ik hem heb gekend'. Luitenant-kolonel b.d. Henk Eefting heeft op basis van deze geschriften van Stroink dit boek samengesteld en voorzien van commentaar, foto's en documenten. Centraal staan de ervaringen van Stroink als jonge luitenant aan het Oostfront. De auteur heeft Stroink, overigens tot zijn dood overtuigd nationaal-socialist, in zijn laatste levensjaar viermaal ontmoet, zijn dossier bij het Nationaal Archief bestudeerd en vervolgens zijn levensverhaal opgetekend. Inbegrepen zijn latere inzet voor de BVD om oud-nazi's op te sporen en de grote gevolgen van zijn overtuiging voor zijn gezin.

Specificaties

Nederlands | 9789461531322 | 111 pagina's

Titel Een KMA-officier aan het Oostfront
Auteur Henk Eefting
Type materiaal Boek
Uitgave Soesterberg : Uitgeverij Aspekt, [2014]
Overige gegevens 111 pagina's - illustraties - 21 cm
Annotatie Met literatuuropgave, register
ISBN 9789461531322
PPN 334375886
Rubriekscode 935.4
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Nederlanders; Oostfront ; Nederlanders; Waffen-SS
PIM Rubriek Geschiedenis
PIM Trefwoord SS

Anderen bekeken ook

Oorlogsouders
Boek

Oorlogsouders een familiekroniek over goed en fout in twee adellijke families ([2017])/ Isabel van Boetzelaer, eindredactie Aad Wagenaar

Geschiedenis van twee adellijke families die op totaal verschillende manieren door de Tweede Wereldoorlog zijn gekomen.

Isabel van Boetzelaer
Amor fati & Tweestromenland
Boek

Amor fati & Tweestromenland Bergen-Belsen 1944-1945 (2016)/ Abel J. Herzberg

Getuigenissen van de Holocaust, opgetekend door een overlevende van concentratiekamp Bergen-Belsen.

Abel J. Herzberg
SAS: helden en schurken
Boek

SAS: helden en schurken hoe de speciale Britse eenheid de Nazi's saboteerde en de uitkomst van de oorlog bepaalde ([2018])/ Ben Macintyre, Nederlandse vertaling [uit het Engels] Marieke van Muijden, Henk Moerdijk

Geschiedenis van de Britse Special Air Service tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Ben Macintyre
Mijn naam is Selma
Boek

Mijn naam is Selma (2020)/ Selma van de Perre, vertaald door Rebekka W.R. Bremmer

Memoires van een joodse vrouw (1922) die tijdens de Tweede Wereldoorlog in het verzet belandde, werd gearresteerd en een verblijf in het concentratiekamp Ravensbrück overleefde.

Selma Van de Perre
Veldgrauw
Boek

Veldgrauw Nederlanders in de Waffen-SS (2019)/ Evertjan van Roekel

Historische studie over Nederlandse vrijwilligers binnen de Waffen-SS tijdens de Tweede Wereldoorlog, hun beweegredenen, ervaringen tijdens de oorlogshandelingen en behandeling na de oorlog.

Evertjan van Roekel