Oma, gaan we nou dood?
Boek

Oma, gaan we nou dood? over een klein jongetje tijdens en na de Slag om Arnhem ([2014])/ Marike Spee

De ervaringen van een jong kind dat de Slag om Arnhem (september 1944) en de evacuatie daarna meemaakte en de gevolgen hiervan op zijn verdere leven.Een jongen (ik-figuur) vertelt hoe als vierjarige de Slag om Arnhem (september 1944) en de evacuatie daarna naar een andere stad beleefde. En wat voor invloed deze gebeurtenissen hadden op de rest van zijn leven. Met uitleg en foto's in vooral zwart-wit. Vanaf ca. 12 jaar.

Aanwezigheid

Recensie

Een kind van toen vertelt in de ik-persoon hoe hij de Slag om Arnhem en de evacuatie ervoer en hoe dat zijn leven beïnvloedde. Gé Bijlsma (1937) woonde met zijn ouders en zusjes op het Jansplein in Arnhem, maar was meestal bij zijn oma met wie hij een hechte band had, en die een kruidenierswinkel in de Janslangstraat had. Als op 17 september 1944 de Slag om Arnhem begint, zit Gé met zijn familie bijna een week in een schuilkelder, terwijl de bommen boven hen vallen. Op 23 september moet Arnhem evacueren en komt hij met zijn familie via Velp, Ede en Barneveld terecht in Nijkerkerveen. Pas in 1994 blijkt dat hij PTSS (posttraumatische stressstoornis) heeft, dat zijn leven enorm heeft beïnvloedt. De auteur van kinderverhalen in o.a. tijdschriften (1963) kwam toevallig in contact met erkend oorlogsslachtoffer Gé, die haar zijn ervaringen vertelde. Ze heeft die goed verwerkt tot een helder, boeiend verhaal, waarin het kind van toen centraal staat. Zonodig geeft ze goede feitelijke uitleg. Achterin wordt kort ingegaan op het nut van herdenken. Met foto's in zwart-wit en een enkele in kleur. Een erg boeiende uitgave voor het onderwijs, jongeren vanaf ca. 12 jaar én voor volwassenen die de oorlog als kind in Arnhem meemaakten.

Specificaties

Nederlands | 9789090283395 | 77 pagina's

Titel Oma, gaan we nou dood? : over een klein jongetje tijdens en na de Slag om Arnhem
Auteur Marike Spee
Type materiaal Boek
Uitgave [Huissen] : Uitgeverij Leijser.nu, [2014]
Overige gegevens 77 pagina's - illustraties, foto's - 22 cm
ISBN 9789090283395
PPN 377359025
Rubriekscode 928.3
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Slag om Arnhem; Verhalen
Trefwoord Arnhem
Market-Garden, Operatie
Collectie Market-Garden
Bombardementen
Wereldoorlog II
Verhalen
Burgers
PIM Rubriek Nederland
PIM Trefwoord Slag om Arnhem

Anderen bekeken ook

Kinderen van de Holocaust
Boek

Kinderen van de Holocaust ([2014])/ Alex Woolf, vertaling [uit het Engels]: Gert-Jan Kramer

'Mijn broer en ik konden niet naar school en het enige vermaak was een beetje wandelen. Het was ongelofelijk hoeveel dode mensen je op de straten zag liggen'. Via dit soort uitspraken van joodse kinderen lees je hoe ze werden vervolgd in de Tweede Wereldoorlog. Met veel foto's in kleur en zwart-wit. Vanaf ca. 10 t/m 13 jaar.

Alex Woolf
De oorlog in Nederland
Boek

De oorlog in Nederland ([2020])/ Truus van den Brink, onder redactie van Marlies Huijzer, Hanneke Siemensma, Ferry Siemensma ; foto's ANP, Verzetsmuseum (Amsterdam), Beeldbank WO2-NIOD, Regionaal Archief Nijmegen, Streekachief Gooi- en Vechtstreek

Van 1940 tot 1945 was Nederland bezet door Duitsland. Hoe ontstond de oorlog en hoe verliep deze? Lees over o.a. de jodenvervolging, het verzet en de Hongerwinter. Met foto's in zwart-wit. Vanaf ca. 10 t/m 13 jaar.

Truus van den Brink
Hitler en nazi-Duitsland
Boek

Hitler en nazi-Duitsland ([2020])/ Susanne Neutkens, onder redactie van Marlies Huijzer, Ferry Siemensma ; foto's Hugo Jaeger, Picture Alliance, AKG Images, Frank van Beek

In 1933 kwam Adolf Hitler aan de macht in Duitsland. Hij gaf de Joden de schuld van alles wat mis ging. Lees van alles over zijn ideeën, de rol van de crisis in de jaren dertig, het ontstaan van de Tweede Wereldoorlog (1940-1945) en het einde van Hitler. Met foto's in zwart-wit en kleur. Vanaf ca. 10 t/m 13 jaar.

Susanne Neutkens
Hoe fel de zon ook scheen
Boek

Hoe fel de zon ook scheen verhalen over de Tweede Wereldoorlog ([2020])/ Arend van Dam, met illustraties van Alex de Wolf

Ken je helden als Miep Gies, die Anne Frank hielp, en 'foute' mensen als Anton Mussert? In tien verhalen vertellen bekende en minder bekende mensen over hun belevenissen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Met kleurrijke waterverfillustraties. Voorlezen vanaf ca. 7 jaar, zelf lezen vanaf ca. 9 t/m 12 jaar.

Arend van Dam
Alles over Anne
Boek

Alles over Anne het levensverhaal van Anne, met antwoorden op veelgestelde vragen (2020)/ Menno Metselaar en Piet van Ledden, en prachtige tekeningen van Huck Scarry ; redactie Mieke Sobering ; eindredactie Vos|seo tekst & web (m.m.v. Ingrid Mersel)

Lees het verhaal van het joodse meisje Anne Frank dat in de Tweede Wereldoorlog moest onderduiken. Ook het grotere verhaal over de Tweede Wereldoorlog en de jodenvervolging wordt verteld. Met ruim honderd foto's in zwart-wit en andere illustraties. Vanaf ca. 10 t/m 14 jaar.

Menno Metselaar