Lieve meisjes, heel gewoon
Boek

Lieve meisjes, heel gewoon ([2014])/ Rik Kuiper

Verhaal over de geboorte, de succesvolle operatieve scheiding en het opgroeien van een Siamese tweeling in het Friese Molenend in de jaren vijftig.

Recensie

Reconstructie van de geboorte van een Siamese tweeling in het Friese Molenend, die in 1953 groot nieuws was. Op basis van interviews met betrokkenen en een doos brieven en kaarten kwam dit verhaal over de geboorte tot stand. Ook de riskante maar geslaagde operatie waarbij de twee meisjes na zeven maanden van elkaar werden gescheiden, wordt uitgebreid beschreven. Verder verhaalt dit boek over hun jeugd. Folkje en Tjitske leven beiden nog. Ze wonen in hetzelfde huis, in Amersfoort. Over hun leven nu willen ze weinig kwijt. Ze hebben er geen behoefte aan in de belangstelling te staan en de auteur respecteert die wens. De auteur is journalist, momenteel bij de Volkskrant. Bevat een kleurenkatern met een tiental pagina's foto's en knipsels van en over de tweeling vlak na de geboorte, tijdens en na de operatie en tijdens hun jeugd. Op de voorkant een foto in zwart-wit van de nog ongescheiden tweelingbaby's.

Specificaties

Nederlands | 9789033004520 | 96 pagina's

Titel Lieve meisjes, heel gewoon
Auteur Rik Kuiper
Type materiaal Boek
Uitgave [Leeuwarden] : Uitgeverij Noordboek, [2014]
Overige gegevens 96 pagina's, 32 ongenummerde pagina's platen - illustraties - 21 cm
Annotatie Met literatuuropgave
ISBN 9789033004520
PPN 375815147
Rubriekscode 605.5
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Siamese tweelingen; Verhalen
PIM Rubriek Lichaam en Gezondheid
PIM Trefwoord Siamese tweelingen

Anderen bekeken ook

Het meisje uit het verscholen dorp
Boek

Het meisje uit het verscholen dorp ([2017])/ Irma Joubert, vertaling [uit het Afrikaans] en eerste redactie: Dorienke de Vries

Als haar vader, samen met het gezin dat bij hen onderdook, tijdens de Tweede Wereldoorlog wordt opgepakt, wordt een negenjarig meisje ondergebracht in Het Verscholen Dorp bij Nunspeet.

Irma Joubert
Sara, het meisje dat op transport ging
Boek

Sara, het meisje dat op transport ging (juni 2019)/ Lody van de Kamp

Het jonge joodse meisje Sara gaat in 1938 vanuit Duitsland op kindertransport naar Engeland, waar het leven oppakken zonder haar eigen gezin niet gemakkelijk voor haar is.

Lody B. van de Kamp
Dagboek van een getuige
Boek

Dagboek van een getuige (2017)/ Astrid Holleeder

Na het verpletterende - en megasuccesvolle - boek Judas, komt Astrid Holleeder nu met een verrassend intieme opvolger: Dagboek van een getuige. Waar Judas het verhaal is over de beslissing om te getuigen tegen haar broer Willem Holleeder, gaat Dagboek van een getuige over de consequenties van die ingrijpende beslissing. Wat zijn de gevolgen geweest voor het leven van de familie Holleeder: voor moeder Stien, zus Sonja, de kinderen en hun partners, de kleinkinderen, en vooral: voor Astrid zelf? Dagboek van een getuige geeft een inkijk in het leven van iemand die noodgedwongen moet onderduiken en voor wie niets 'normaal' is. Van boodschappen doen tot een dagje naar het strand met de kinderen: niets is zonder risico. Of daar ooit verandering in komt, zal de toekomst leren. In 2018 vindt het proces tegen broer Willem plaats. Dagboek van een getuige is een onthullend boek over hoe justitie met 'gewone' getuigen omgaat, en is het ontroerende relaas van een vrouw die afscheid heeft moeten nemen van een werkzaam leven, van een moeder die probeert het goede te doen voor haar kinderen en kleinkinderen, van een zuster en vriendin die haar omgeving altijd op sleeptouw neemt, én van een getuige in de zaak tegen haar broer: Astrid Holleeder. Bron: Flaptekst, uitgeversinformatiePersoonlijk relaas van de jongste zus van topcrimineel Willem Holleeder, die tijdens het proces tegen haar broer als getuige optreedt en daarom ondergedoken zit.

Astrid Holleeder