Dochter van Iran
Boek

Dochter van Iran (april 2014)/ Mani Amiri, redactie: Ria Goris

Autobiografie van een Iraanse vrouw die na de islamitische revolutie in Iran met haar man naar het westen uitweek.

Recensie

De Iraans-Nederlandse Mani Amiri, die recent naar België verhuisde, vertelt op boeiende wijze haar levensverhaal tegen de achtergrond van het veranderende Iran. Haar zorgeloze jeugd en huwelijk beleeft ze in de tijd van de sjah. Minder vrolijke tijden breken aan met de islamitische revolutie. Het regime wordt steeds strenger, de oorlog met Irak slorpt veel energie op. In 1984 vlucht het koppel naar Turkije, waar ze uitgenodigd worden om zich in Nederland te vestigen. Amiri gaat vervolgens snel over haar jaren in Nederland en België. Ze scheidt van haar man, concentreert zich op de opvoeding van haar kinderen en blijft in voortdurend contact met haar familie in Iran. De band met Iran blijft duidelijk voorop staan; het integratieproces in het westen verloopt soepel. Dit boek is een vlotte autobiografie van een vrouw die leert wat het betekent om afscheid te nemen, maar steeds kansen blijft creëren voor zichzelf, terwijl het respect voor haar ouders overeind blijft. Verschillende familiefoto's in zwart-wit ondersteunen dit verhaal. Ruime interlinie, grote letter.

Specificaties

Nederlands | 9789490382940 | 314 pagina's

Titel Dochter van Iran
Auteur Mani Amiri
Secundaire auteur Ria Goris
Type materiaal Boek
Editie Vierde druk;
Uitgave [Antwerpen] : Witsand, april 2014
Overige gegevens 314 pagina's - foto's - 21 cm
Annotatie 1e druk: Tielt : Lannoo, 2006
ISBN 9789490382940
PPN 375901779
Rubriekscode Iran 945.6
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Iraanse vluchtelingen; Verhalen
PIM Rubriek Mens en Maatschappij
PIM Trefwoord Vluchtelingen

Anderen bekeken ook

Achterstallig geluk
Boek

Achterstallig geluk (cop. 2013)/ Lieneke Dijkzeul

Door het vinden van haar meisjesdagboek na het overlijden van haar moeder overdenkt een vrouw haar jeugd in een katholiek gezin in de jaren vijftig.

Lieneke Dijkzeul
Judas
Boek

Judas een familiekroniek (2016)/ Astrid Holleeder

Herinneringen van de jongste zus van topcrimineel Willem Holleeder aan haar door geweld getekende jeugd, de invloed van haar broer op haar leven en familieleden en haar overwegingen om samen met haar zus tegen hem te getuigen in het zogenoemde Passageproces.

Astrid Holleeder
Tamar
Boek

Tamar ([2017])/ Monique Hoolt, redactie: Rob Steijger

Tamar wordt als baby door haar voor de Duitsers vluchtende Joodse ouders aan een onbekend gezin afgestaan en na de oorlog verenigd met haar tante die als enige Auschwitz overleefde.

Monique Hoolt
Het geheim van Chateau d'Epines
Boek

Het geheim van Chateau d'Epines roman ([2017])/ Melanie Dobson, vertaald [uit het Engels] door Patricia Pos

Een jonge vrouw riskeert tijdens de Tweede Wereldoorlog haar leven om verzetsstrijders te verbergen in een gangenstelsel onder het kasteel waar zij woont.

Melanie Dobson
Weerzien in de woestijn
Boek

Weerzien in de woestijn (cop. 2013)/ Sarah Challis, [vert. uit het Engels: Ineke de Groot]

Een jonge vrouw gaat met haar man en een bevriend stel naar Mali, waar zij anderhalf jaar geleden haar nichtje verliefd op een Toearegleider heeft achtergelaten.

Sarah Challis