De fotograaf van Auschwitz
Boek

De fotograaf van Auschwitz ([2014])/ Luca Crippa, Maurizio Onnis, uit het Italiaans vertaald door Liesbeth Dillo

Biografie van de Oostenrijks-Poolse fotograaf Wilhelm Brasse (1917-2012), die tijdens de Tweede Wereldoorlog in het vernietigingskamp Auschwitz belandde en door de Duitsers werd gedwongen gevangenen te fotograferen.

Aanwezigheid

Recensie

De Oostenrijks-Poolse Wilhelm Brasse (1917-2012) leerde het vak van fotograaf in de jaren dertig. Aan het begin van de Tweede Wereldoorlog wilde hij toetreden tot het Poolse leger in Frankrijk. Dat mislukte; hij werd gevangen genomen en naar Auschwitz gedeporteerd. Als politieke gevangene belandde hij na verloop van tijd op de zogenaamde 'Erkennungsdienst', waar hij kampgevangenen moest fotograferen. De Italiaanse schrijvers Luca Crippa (theoloog en filosoof) en Maurizio Onnis (antropoloog) concentreren zich in dit boek met name op wat Brasse bij de Erkennungsdienst meemaakte - de gruweldaden en de kleine vormen van medemenselijkheid, als lichtpuntjes in de nacht. Brasse maakte in Auschwitz tussen de 40.000 en 50.000 foto's. Daarmee had de fotograaf bewijsmateriaal van de Holocaust in handen. Het voorschrift van de kampleiding om de foto's te vernietigen volgde Brasse niet op. Met gevaar voor eigen leven zorgde hij ervoor dat de foto's werden gered. Inclusief een overzicht van de hoofdpersonen, een beknopte bronnenopgave en een fotokatern in zwart-wit.

Specificaties

Nederlands | 9789022570432 | 271 pagina's

Titel De fotograaf van Auschwitz
Auteur Luca Crippa
Secundaire auteur Maurizio Onnis ; Liesbeth Dillo
Type materiaal Boek
Uitgave Amsterdam : Boekerij, [2014]
Overige gegevens 271 pagina's, 16 ongenummerde pagina's platen - illustraties - 22 cm
Annotatie Met literatuuropgave - Vertaling van: Il fotografo di Auschwitz. - Milano : Piemme, (c)2013
ISBN 9789022570432
PPN 372653103
Rubriekscode 928.8
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Fotografie; Auschwitz (concentratiekamp); Verhalen ; Brasse, Wilhelm
PIM Rubriek Geschiedenis
PIM Trefwoord Concentratie-kampen

Anderen bekeken ook

Het meisje uit het verscholen dorp
Boek

Het meisje uit het verscholen dorp ([2017])/ Irma Joubert, vertaling [uit het Afrikaans] en eerste redactie: Dorienke de Vries

Als haar vader, samen met het gezin dat bij hen onderdook, tijdens de Tweede Wereldoorlog wordt opgepakt, wordt een negenjarig meisje ondergebracht in Het Verscholen Dorp bij Nunspeet.

Irma Joubert
De verloren familie
Boek

De verloren familie hij overleefde de Tweede Wereldoorlog, maar de herinneringen aan zijn verloren familie laten zich niet verdringen... ([2017])/ Jenna Blum, vertaling [uit het Engels]: Carolien Metaal

Een Duits-joodse man, die in de oorlog zijn vrouw en kinderen heeft verloren, probeert in Amerika een nieuwe start te maken, met een nieuwe vrouw en dochter.

Jenna Blum
Het meisje dat bleef leven
Boek

Het meisje dat bleef leven een jonge vrouw op zoek naar bewijs tegen de nazi-artsen ([2017])/ Luca Crippa, Maurizio Onnis, vertaling [uit het Italiaans]: Welmoet Hillen

Biografie van een joodse vrouw uit Duitsland, die in 1939 op veertienjarige leeftijd door haar ouders werd meegestuurd met het Kindertransport naar Engeland en na de Tweede Wereldoorlog werkte als archiefonderzoeker voor het Artsenproces in Neurenberg.

Luca Crippa
De verloren kinderen
Boek

De verloren kinderen (december 2017)/ Diney Costeloe, vertaling [uit het Engels] Kris Eikelenboom

Verhaal van Britse kinderen die na de Tweede Wereldoorlog naar Australië werden vervoerdAls een oorlogsweduwe trouwt met een egoïstische man, eist hij dat zij haar dochtertjes elders onderbrengt.

Diney Costeloe
Land van belofte
Boek

Land van belofte roman ([2017])/ Lynn Austin, vertaald [uit het Engels] door Roelof Posthuma

Eind 19e eeuw verruillen twee reislustige zussen hun vertrouwde thuis in Chicago voor de Sinaïwoestijn, waar ze op zoek gaan naar een Bijbels manuscript.

Lynn Austin