Als ik morgen niet op transport ga...
Boek

Als ik morgen niet op transport ga... kamp Westerbork in beleving en herinnering (2014)/ Eva Moraal

Belevingen en herinneringen van joden aan doorgangskamp Westerbork, aan de hand van egodocumenten.

Aanwezigheid

Recensie

Uit bijna tweehonderd egodocumenten, tijdens, kort na en ver na de Tweede Wereldoorlog geschreven, reconstrueert promovenda Eva Moraal hoe joden het doorgangskamp Westerbork beleefden en hoe deze herinneringen met de tijd andere accenten kregen. Westerbork was meer dan transporten, revue en zijn commandant Gemmeker. Mensen die langer bleven, probeerden in dit smerige, overvolle kamp zo veel mogelijk normaal te leven; vrouwen voor de zorg, mannen voor het langer blijven. Kinderen maakten vriendjes, pubers raakten verliefd, normaliteit in een abnormale wereld. Moraal concludeert dat omstanders door de tijd kritischer en eigen joodse helpers minder kritisch bekeken worden. Behalve breed egodocumentair is dit boek dan ook historiografisch van belang. Het is een aanvulling op Presser en De Jong. Met twee katernen zwart-witafbeeldingen, literatuurlijst, notenapparaat en lotgevallenoverzicht van de schrijvers.

Specificaties

Nederlands | 9789023489023 | 464 pagina's

Titel Als ik morgen niet op transport ga... : kamp Westerbork in beleving en herinnering
Auteur Eva Moraal
Type materiaal Boek
Uitgave Amsterdam : De Bezige Bij, 2014
Overige gegevens 464 pagina's, 16 ongenummerde pagina's platen - foto's - 22 cm
Annotatie Ook verschenen als proefschrift Universiteit van Amsterdam, 2013 - Met literatuuropgave, register
ISBN 9789023489023
PPN 370364295
Rubriekscode 928.8
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Westerbork (doorgangskamp); Geschiedenis
PIM Rubriek Nederland
PIM Trefwoord Doorgangskampen

Anderen bekeken ook

Sara, het meisje dat op transport ging
Boek

Sara, het meisje dat op transport ging (juni 2019)/ Lody van de Kamp

Het jonge joodse meisje Sara gaat in 1938 vanuit Duitsland op kindertransport naar Engeland, waar het leven oppakken zonder haar eigen gezin niet gemakkelijk voor haar is.

Lody B. van de Kamp
Het meisje uit het verscholen dorp
Boek

Het meisje uit het verscholen dorp ([2017])/ Irma Joubert, vertaling [uit het Afrikaans] en eerste redactie: Dorienke de Vries

Als haar vader, samen met het gezin dat bij hen onderdook, tijdens de Tweede Wereldoorlog wordt opgepakt, wordt een negenjarig meisje ondergebracht in Het Verscholen Dorp bij Nunspeet.

Irma Joubert
Het meisje dat bleef leven
Boek

Het meisje dat bleef leven een jonge vrouw op zoek naar bewijs tegen de nazi-artsen ([2017])/ Luca Crippa, Maurizio Onnis, vertaling [uit het Italiaans]: Welmoet Hillen

Biografie van een joodse vrouw uit Duitsland, die in 1939 op veertienjarige leeftijd door haar ouders werd meegestuurd met het Kindertransport naar Engeland en na de Tweede Wereldoorlog werkte als archiefonderzoeker voor het Artsenproces in Neurenberg.

Luca Crippa