Terug naar de bron
Boek

Terug naar de bron (juni 2014)/ Lu See Lee

Persoonlijk verslag van de zoektocht naar haar wortels van een in Nederlands-Indie geboren vrouw, een zogenoemde peranakan Chinese, de dochter van een Chinese man en een Indische moeder.

Aanwezigheid

Recensie

De auteur (Bandung, 1947) beschrijft haar reis naar haar wortels. Maar wat zijn haar wortels? Lu See Lee is immers een peranakan Chinese. Zo werden in het voormalig Nederlands-Indië de kinderen genoemd die geboren zijn uit een verbintenis van een volbloed Chinees en een inlandse vrouw. De volbloed Chinezen werden totok Chinezen genoemd. Zoals vaak bij mensen uit gemengde huwelijken bevindt de schrijfster zich in een spagaat. Door haar hele leven loopt als een rode draad de ambivalente gevoelens die behoren bij een leven tussen twee culturen. Haar levensverhaal speelt zich af in Nederlands-Indië dat na 27 december 1949 Indonesië heet, en in Nederland. Er zijn niet zo veel boeken over de Chinese bevolkingsgroep in de voormalige kolonie. Het is interessant te lezen hoe bijvoorbeeld de totok Chinezen en de peranakan Chinezen zich tot elkaar verhielden. Lee heeft zonder literaire pretenties een zeer onderhoudend verhaal over haar reis naar haar bron verteld. Ze heeft aan haar verhaal een aantal recepten toegevoegd. Het boek is voorzien van foto's, merendeels in zwart-wit, enkele kaartjes en stambomen.

Specificaties

Nederlands | 9789087594503 | 192 pagina's

Titel Terug naar de bron
Auteur Lu See Lee
Type materiaal Boek
Uitgave VoorburgU2pi, juni 2014
Overige gegevens 192 pagina's - illustraties - 21 cm
Annotatie Met literatuuropgave
ISBN 9789087594503
PPN 375936327
Rubriekscode Indonesië 948.1
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Chinezen; Nederlands Oost-Indië; Verhalen ; Chinezen; Indonesie; Verhalen ; Indonesische Chinezen; Nederland; Verhalen
PIM Rubriek Geschiedenis
PIM Trefwoord Chinezen