Aan de oever
Boek

Aan de oever (2014)/ Rafael Chirbes, vertaald [uit het Spaans] door Eugenie Schoolderman en Arie van der Wal

De economische crisis in Spanje heeft grote gevolgen voor allerlei lagen van de bevolking, zoals de eigenaar van een failliet timmerbedrijf, werkloze Marokkanen en een Colombiaanse hulp in de huishouding.

Recensie

De Spaanse auteur (1949) was enkele jaren leraar Spaans en journalist in Marokko en Frankrijk. Bijna al zijn romans en novellen spelen zich af in de periode tussen het einde van de Spaanse Burgeroorlog (1939) en heden. Het pakkend beschreven decor in deze roman - met vissersdorpjes verworden tot steriele badplaatsen, waar de crisis heeft gezorgd voor stilgelegde bouwprojecten en opgedoekte bedrijven - lijkt op zijn geboortestreek bij Valencia. Door onvoorzichtige investeringen is Esteban (70) zijn timmerwerkplaats en verdere bezit kwijtgeraakt. Voortaan perspectiefloos analyseert hij de factoren die tot die tragedie hebben geleid, om met een mengeling van wrok en mededogen te concluderen dat de mens - inclusief zijn naasten en hijzelf - onverbeterlijk is. Estebans gedachtestroom wordt regelmatig onderbroken door die van personages die de ontwrichtende gevolgen van de crisis van hun kant belichten. Dit procédé, dat voor een genuanceerd beeld zorgt, paste Chirbes al vaker toe. Maar zijn pessimistische boodschap - verwoord in sobere stijl - is indringender geworden. Vrij kleine druk.

Specificaties

Nederlands | 9789048822249 | 431 pagina's

Titel Aan de oever
Auteur Rafael Chirbes
Secundaire auteur Eugenie Schoolderman ; Arie van der Wal
Type materiaal Boek
Uitgave Amsterdam : Meridiaan Uitgevers, 2014
Overige gegevens 431 pagina's - 24 cm
Annotatie Vertaling van: En la orilla. - Barcelona : Editorial Anagrama, (c)2013
ISBN 9789048822249
PPN 378126113
Genre sociale roman
Thematrefwoord Economische crises
Taal Nederlands

Anderen bekeken ook

Het gordijn
Boek

Het gordijn (2017)/ Kader Abdolah

De in ballingschap levende Iraanse schrijver ontmoet in het onwezenlijke decor van Dubai nog één keer zijn moeder en hij gaat mee in haar door dementie beïnvloede beleving van de dagen die ze samen doorbrengen.

Kader Abdolah
Jij zegt het
Boek

Jij zegt het (2016)/ Connie Palmen

Fictieve autobiografie van de Engelse dichter Ted Hughes (1930-1998), echtgenoot van dichteres-schrijfster Sylvia Plath (1932-1963).

Connie Palmen
Het einde van de eenzaamheid
Boek

Het einde van de eenzaamheid ([2017])/ Benedict Wells, uit het Duits vertaald door Gerda Baardman

Als hun ouders in 1983 bij een auto-ongeluk om het leven komen, worden drie kinderen in een internaat geplaatst; daar proberen ze met dit drama, dat ook hun verdere leven zal tekenen, om te gaan.

Benedict Wells
Zuivering
Boek

Zuivering (roman) (2017)/ Tom Lanoye

Een eenzame man met een spraakgebrek neemt een Syrische vluchteling in huis, maar wanneer ook de echtgenote, de puberdochter en de jonge zoon uit het door een burgeroorlog verscheurde land arriveren, beginnen er scheurtjes te ontstaan in de onderlinge verhoudingen.

Tom Lanoye
De buurjongen
Boek

De buurjongen roman (2017)/ Jan Siebelink

Een man met een verstandelijke en emotionele beperking, die op 11-jarige leeftijd zijn moeder verloor, trouwt en wordt vader, maar zijn relatie met zowel zijn vrouw als zijn kind lijdt onder zijn beperkingen.

Jan Siebelink