Oorlog
Boek

Oorlog roman ([2014])/ Ludwig Renn, vertaald [uit het Duits] door Kris Lauwerys en Jan Bert Kanon ; met een inleiding van Geert Van Istendael

Persoonlijke ervaringen van een Duitse gardeofficier tijdens de Eerste Wereldoorlog.

Recensie

Van de talrijke boeken over de Eerste Wereldoorlog was 'Oorlog' in de vergetelheid geraakt, althans in ons taalgebied. In Duitsland is het een klassieker van het niveau van 'Van het Westelijk front geen nieuws' van Erich Maria Remarque. Ludwig Renn is een pseudoniem van Arnold Friederich Vieth von Golssenau (1889-1979). Hoewel hij zelf officier was aan het westelijke front is de hoofdpersoon in de roman een onderofficier. Aan de hand van dagboekfragmenten wordt door Renn een beeld van de oorlog geschetst dat de gruwelijke onmenselijkheid dag na dag beschrijft. Elke dag geconfronteerd te worden met de dood en te moeten vrezen voor het eigen leven maakt dat zich inzetten voor Volk en vaderland, voor de keizer en voor de eer, uiteindelijk een zeer grote opgave wordt. Blijft de vraag over wat de zin was van deze 'frische, fröhliche Krieg' die al snel uitgroeide tot een jaren durende loopgravenoorlog en leidde tot de vernietiging van vele jonge mensenlevens. Deze roman is een document tegen de zinloosheid van een Wereldoorlog. Kleine druk.

Specificaties

Nederlands | 9789085426042 | 287 pagina's

Titel Oorlog : roman
Auteur Ludwig Renn
Secundaire auteur Kris Lauwerys ; Geert Van Istendael
Type materiaal Boek
Uitgave AntwerpenDe Bezige Bij Antwerpen, [2014]
Overige gegevens 287 pagina's - 22 cm
Annotatie Vertaling van: Krieg. - Aufbau Verlag, (c)2014. - Oorspronkelijke uitgave: 1928
ISBN 9789085426042
PPN 383479053
Genre oorlogsroman
Thematrefwoord Wereldoorlog I
Taal Nederlands

Anderen bekeken ook

De rode dageraad
Boek

De rode dageraad een meeslepend verhaal over passie, moed en overlevingsdrang ([2018])/ Simon Sebag Montefiore, vertaling [uit het Engels]: Merel Leene

Een Russische schrijver, kampgevangene, krijgt zijn vrijheid terug door in de Tweede Wereldoorlog deel te nemen aan partizanenacties.

Simon Sebag-Montefiore
Frontkameraden
Boek

Frontkameraden (2013)/ Sven Hassel, redactie Stephan van Meulebrouck

In 1944 herstelt een groep soldaten van een gestraftenregiment van hun wonden in een ziekenhuis in Hamburg; bombardementen teisteren de stad.

Sven Hassel
Offer voor een verloren zaak
Boek

Offer voor een verloren zaak ([2017])/ Hugo Luijten

Een soldaat meldt zich in 1914 vrijwillig aan bij het Duitse leger om problemen in zijn geboortedorp te ontvluchten, maar de burgemeester heeft andere plannen.

Hugo Luijten
De vergelding
Boek

De vergelding een dorp in tijden van oorlog (cop. 2013)/ Jan Brokken

Wie legde op 10 oktober 1944 in Rhoon, onder de rook van Rotterdam, een onder stroom staande elektriciteitsdraad over de weg, waardoor een Duitse soldaat gedood werd?

Jan Brokken
Mijn vader was een NSB'er
Boek

Mijn vader was een NSB'er (november 2014)/ Elmer den Braber, met voorwoord van Maarten van Rossem ; redactie: Tamara Geraeds

Een vrouw vertelt na jaren van schaamte en zwijgen haar kinderen en kleinkinderen over haar vader, die in de oorlog NSB'er werd.

Elmer den Braber