De ondraaglijke droomwereld van Champa de chauffeur
Boek

De ondraaglijke droomwereld van Champa de chauffeur (augustus 2014)/ Chan Koonchung, vertaald [uit het Chinees] door Yves Menheere

Wanneer de chauffeur en minnaar van een rijke Chinese dame verliefd wordt op haar dochter, reist hij haar achterna naar de stad van zijn dromen Peking.

Recensie

De auteur (1952) maakte terecht furore met zijn debuut 'De vette jaren' (2011), waarin hij een vlot detectiveplot combineerde met een goed geïnformeerd exposé over het huidige China. In deze twee roman roert Chan opnieuw sociaal-politieke gevoeligheden aan die Chinese uitgevers ervan weerhouden hebben het boek uit te geven. Aan de hand van een eenvoudige Tibetaanse jongen, die chauffeur en toyboy is van een Chinese zakenvrouw, belicht Chan zaken als discriminatie, religie, seks, geld en hebzucht in het hedendaagse Lhasa en Peking. Via de ietwat onnozele blik van Champa, die voornamelijk aan vrouwen, auto's en iPads denkt, kan Chan zonder direct commentaar te geven diverse maatschappelijke misstanden aan de kaak stellen, al is de toon bijwijlen wat meer journalistiek dan romanesk. Ook ligt de boodschap er wat dik op, vooral de meester-(seks)slaafverhouding tussen de Tibetaanse chauffeur en zijn Chinese bazin moet duidelijk allegorisch opgevat worden, hetgeen dit boek een wat eenzijdiger kritisch relaas maakt dan 'De vette jaren', waarvan het jammer genoeg de grotere visie mist. Normale druk.

Specificaties

Nederlands | 9789056724917 | 222 pagina's

Titel De ondraaglijke droomwereld van Champa de chauffeur
Auteur Chan" Koonchung
Secundaire auteur Yves Menheere
Type materiaal Boek
Editie Eerste druk;
Uitgave Amsterdam : Signatuur, augustus 2014
Overige gegevens 222 pagina's - 23 cm
ISBN 9789056724917
PPN 372470335
Genre politieke roman
Thematrefwoord Tibet
Taal Nederlands

Anderen bekeken ook

De ondergrondse rivier
Boek

De ondergrondse rivier ([2017])/ Martha Conway, vertaald [uit het Engels] door Karin E. Pijl

Een jonge naaister van een toneelgezelschap in Amerika in de vroege 19e eeuw wordt geconfronteerd met de realiteit van de slavernij.

Martha Conway