Mijn vader was een NSB'er
Boek

Mijn vader was een NSB'er (november 2014)/ Elmer den Braber, met voorwoord van Maarten van Rossem ; redactie: Tamara Geraeds

Een vrouw vertelt na jaren van schaamte en zwijgen haar kinderen en kleinkinderen over haar vader, die in de oorlog NSB'er werd.

Aanwezigheid

Recensie

In de ik-vorm verteld fictief verhaal (alleen het wegvoeren van de Joodse schoolmeester uit Weesp is historisch) over een vrouw die na jaren van schaamte en zwijgen haar kinderen en kleinkinderen vertelt over haar vader, die in de oorlog NSB'er werd en in de Bevrijdingsdagen in concentratiekamp Vught om het leven kwam. Het NSB-lidmaatschap van haar vader staat Elsa in de oorlog, ze was toen een tiener, al tegen, mede door de betrokkenheid van de NSB bij het wegvoeren van de Joden. In het geheim voorziet ze een aantal Joodse onderduikers van voedsel uit de kruidenierswinkel van haar vader in Weesp. Na de oorlog worden Elsa en later ook haar oudste zoon gemeden en beschimpt vanwege het NSB-etiket dat aan hen kleeft. Naast het romangedeelte (waarin Elsa afwisselend haar belevenissen van toen en nu vertelt) bevat het boek een katern met foto's uit Weesp uit die tijd en vier korte, waargebeurde persoonlijke verhalen (o.a. van Emile Ratelband) rond dit thema. Met een voorwoord van historicus Maarten van Rossem over de NSB en de naoorlogse reacties hierop. Een via crowdfunding uitgegeven, vlot geschreven, toegankelijk, aansprekend verhaal over een onderwerp dat nog steeds vaak taboe is maar ook nog zeer leeft. Het vat de belevenissen van veel NSB-kinderen heel goed en herkenbaar samen.

Specificaties

Nederlands | 9789082100600 | 288 pagina's

Titel Mijn vader was een NSB'er
Auteur Elmer den Braber
Secundaire auteur Tamara Geraeds ; Maarten van Rossem
Type materiaal Boek
Editie Eerste druk;
Uitgave [Budel] : Uitgeverij de Spion, november 2014
Overige gegevens 288 pagina's - illustraties - 21 cm
ISBN 9789082100600
PPN 375130217
Genre oorlogsroman - familieroman
Thematrefwoord NSB-kinderen
Taal Nederlands

Anderen bekeken ook

De verloren familie
Boek

De verloren familie hij overleefde de Tweede Wereldoorlog, maar de herinneringen aan zijn verloren familie laten zich niet verdringen... ([2017])/ Jenna Blum, vertaling [uit het Engels]: Carolien Metaal

Een Duits-joodse man, die in de oorlog zijn vrouw en kinderen heeft verloren, probeert in Amerika een nieuwe start te maken, met een nieuwe vrouw en dochter.

Jenna Blum
Het meisje uit het verscholen dorp
Boek

Het meisje uit het verscholen dorp ([2017])/ Irma Joubert, vertaling [uit het Afrikaans] en eerste redactie: Dorienke de Vries

Als haar vader, samen met het gezin dat bij hen onderdook, tijdens de Tweede Wereldoorlog wordt opgepakt, wordt een negenjarig meisje ondergebracht in Het Verscholen Dorp bij Nunspeet.

Irma Joubert
Rode papaver
Boek

Rode papaver (april 2017)/ Els Florijn

Een jonge vrouw zoekt in de Eerste Wereldoorlog haar geliefde aan het front, ontdekt de gruwelen van de oorlog en gaat soldaten verzorgen.

Els Florijn
Licht over de stad
Boek

Licht over de stad ([2016])/ Margreet Maljers

Een familie in oorlogstijd steunt elkaar en neemt daarnaast onderduikers op.

Margreet Maljers
De gids
Boek

De gids ([2015])/ Margreet Maljers

Een 18-jarig meisje krijgt in 1939 het beheer over de stoffenwinkel van haar tantes; tijdens de Tweede Wereldoorlog belandt zij in het verzet.

Margreet Maljers