Mijn naam is Leo
Boek

Mijn naam is Leo ([2014])/ Abdelkader Benali, redactie Arnoud Bijl

Voetballer Leo (17, ik-figuur) voelt wrok vanwege de verdwijning van zijn vader toen hij acht jaar oud was, maar er is niemand op wie hij daarvoor wraak kan nemen. Vanaf ca. 15 jaar.

Aanwezigheid

Recensie

Deze jeugdroman verschijnt naar aanleiding van de tentoonstelling 'Magisch Afrika, maskers en beelden uit de Ivoorkust', tot medio februari 2015 te zien in De Nieuwe Kerk in Amsterdam. Aan het eind van het verhaal verwijst de vader van ik-figuur 'Leo' Moussa Amadou naar deze tentoonstelling: hij heeft ook een masker thuis. Leo moet dat maar niet tegen de mensen van de tentoonstelling zeggen, anders komen ze het meteen halen. Het belangrijkste is echter wat hij over het masker zegt: dat het hun menselijkheid beschermt tegen onder meer wraakgevoelens. Leo voelt wrok vanwege de verdwijning van zijn vader toen hij acht jaar oud was, maar er is niemand op wie hij daarvoor wraak kan nemen. Zijn verhaal, dat hij vertelt net voordat hij 18 jaar wordt en waarin hij tussen verleden en heden pendelt, is een manier om zijn vader een plaats in zijn leven te geven en over zijn boosheid heen te komen. Ondertussen vertelt hij over zijn carrière als voetballer. Een verhaal in prachtige metaforen over oude en nieuwe tradities, geloof, een winnaar zijn in spel en leven, principes, familiebanden en migratie. Vanaf ca. 15 jaar.

Specificaties

Nederlands | 9789078653516 | 75 pagina's

Titel Mijn naam is Leo
Auteur Abdelkader Benali
Secundaire auteur Arnoud Bijl
Type materiaal Boek
Uitgave Amsterdam : Stichting Producties De Nieuwe Kerk, [2014] - [Amsterdam] : Hermitage Amsterdam
Overige gegevens 75 pagina's - 22 cm
Annotatie Uitgave ter gelegenheid van de tentoonstelling: Magisch Afrika, maskers en beelden uit de Ivoorkust gehouden in De Nieuwe Kerk Amsterdam van 25 oktober 2014 tot en met 15 februari 2015
ISBN 9789078653516
PPN 382747968
Genre sociale roman
Thematrefwoord Voetbal ; Vaders ; Wraak
Taal Nederlands

Anderen bekeken ook

De waanzinnige boomhut van 91 verdiepingen
Boek

De waanzinnige boomhut van 91 verdiepingen ([2018])/ Andy Griffiths en Terry Denton, vertaald [uit het Engels] door Edward van de Vendel

Meneer Grootneus vraagt of Andy en Terry op zijn kleinkinderen willen passen. Ach, waarom niet, hun boomhut is toch heel geschikt voor kleine kinderen? Met veel stripachtige zwart-wittekeningen. Vanaf ca. 9 jaar.

Andy Griffiths
De suikerslaven
Boek

De suikerslaven (cop. 2012)/ Willy Vandersteen, scenario: Peter van Gucht ; tek.: Luc Morjaeu

Ballonstrip.

Luc Morjaeu
Billy the Kid
Boek

Billy the Kid ([2017])/ tekeningen: Morris, scenario: Goscinny ; vertaling [uit het Frans]: James Vandermeersch

Ballonstrip.

Morris
Syntopia
Boek

Syntopia ([2018])/ Tanja de Jonge

In de stad waar Timo woont, is een indrukwekkende woontoren gebouwd, waarin alles via een ingenieus computersysteem geregeld wordt. Samen met een klasgenoot gaat Timo op zoek naar de verborgen plekken in het gebouw. Al snel blijkt dat er vreemde dingen gebeuren. Vanaf ca. 12 jaar.

Tanja de Jonge
Schim en schaduw
Boek

Schim en schaduw ([2020])/ Leigh Bardugo, Nederlandse vertaling [uit het Engels]: Sandra C. Hessels

Wanneer Alina de gave van het licht blijkt te hebben, wordt ze opgeleid tot Grisha. Hun leider, de Duisterling, lijkt begaan met het volk van Ravka, maar heeft stiekem andere plannen. Vanaf ca. 15 jaar.

Leigh Bardugo