De Hitler mythes
Boek

De Hitler mythes de feiten over de grootste mythes ([2015])/ S.J. de Boer, redactie en productie Vitataal

Onderzoek naar het waarheidsgehalte van een aantal feiten uit het leven van de Duitse dictator (1889-1945).

Aanwezigheid

  • Uitgeleend tot: 11/01/2025
    Literatuur en Cultuur – 1e verd. GESCHIEDENIS DUITSLAND 947.6 BOER

Recensie

Nog steeds verschijnen er elk jaar meer boeken over Hitler dan het jaar daarvoor. Vorig jaar verscheen zelfs nog het eerste deel van een biografie (geschreven door Volker Ullrich) die door critici tot een van de beste biografieën gerekend wordt. Ook bestaat er een boek over Hitlers leven vanaf 1945 in Argentinië. De neerlandicus S.J. de Boer heeft nu een verzameling mythes achter elkaar gezet en daarvan de historiografie beschreven. Over de vermeende zoon van Hitler, zijn heldhaftige rol tijdens de Eerste Wereldoorlog, zijn verzwegen ziekte en natuurlijk de verhalen over het lijk van Hitler. Is hij wel echt verbrand op 30 april 1945 buiten de bunker in Berlijn? Een mooie aanvulling op de Hitlerliteratuur, hoewel de mythes er niet kleiner door worden. Voorzien van een literatuuroverzicht, talrijke eindnoten en een register.

Specificaties

Nederlands | 9789089756008 | 320 pagina's

Titel De Hitler mythes : de feiten over de grootste mythes
Auteur S.J. de Boer
Type materiaal Boek
Uitgave [Meppel] : Just Publishers, [2015]
Overige gegevens 320 pagina's - 21 cm
Annotatie Met literatuuropgave, register
ISBN 9789089756008
PPN 383689813
Rubriekscode Duitsland 947.6
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Hitler, Adolf
PIM Rubriek Geschiedenis
PIM Trefwoord Hitler

Anderen bekeken ook

Aan de rand van de wereld
Boek

Aan de rand van de wereld hoe de Noordzee ons vormde ([2014])/ Michael Pye, vertaling [uit het Engels]: Arthur de Smet, Pon Ruiter en Frits van der Waa

Cultuurgeschiedenis van de gebieden rondom de Noordzee in de periode 700-1700.

Michael Pye
De wraak van Poetin
Boek

De wraak van Poetin Rusland contra Europa (2016)/ Hubert Smeets

Maart 2014: gewapenderhand wordt de Krim gescheiden van Oekraïne en 'herenigd' met Rusland. Die actie van Rusland is in strijd met het Helsinki-akkoord dat in 1975 de territoriale integriteit van alle staten in Europa heeft vastgelegd. Het blijft niet bij de Krim. Rusland wil zijn oude glorie als supermacht terug. Sindsdien woedt er oorlog in Europa. Hoe heeft het zover kunnen komen? Zonder oog voor personen als Gorbatsjov, Jeltsin en Poetin is de assertiviteit van dit nieuwe Rusland niet te begrijpen. Gorbatsjov opende met zijn glasnost een doos van Pandora. Jeltsin hervormde het land niet echt. Poetin profiteerde van hun falen en kon de staat weer in het centrum van de macht zetten. Maar er zijn ook structurele oorzaken voor het feit dat Rusland zich nu hard tegen Europa keert. Ondanks de privatiseringen en de opmars van een middenklasse in deze eeuw is Rusland een neofeodale maatschappij. De mens is er onderdaan gebleven en nooit staatsburger geworden. Vandaar dat de ontvoogding, waar Oekraine en andere voormalige satellieten nu naar streven, voor het Kremlin zo'n groot gevaar is dat het alles op alles zet om zijn invloedssfeer terug te winnen en zo Europa diep verdeelt. Hubert Smeets, die Rusland vanaf 1990 op de voet volgt, beschrijft de breuklijn in de Russische samenleving met een scherpe pen en een goed oog voor detail.Journalistieke analyse van de Russische recente geschiedenis en politiek sedert het uiteenvallen van de Sovjet-Unie in 1991.

Hubert Smeets
De onderkoning van Indië
Boek

De onderkoning van Indië (2017)/ Tomas Ross

Als in 1947 de spanningen tussen Nederland en de Republiek Indonesia hoog oplopen, schakelt de vicepremier Willem Drees voormalig inlichtingenofficier Arnie Springer in om een gevaarlijke samenzwering te voorkomen.

Tomas Ross
Het land van de jonker
Boek

Het land van de jonker uit de tijd van diensten en gunsten (september 2020)/ Brand Overeem, Bert Paasman

Schets van het leven op de Veluwse landgoederen van de adellijke familie Van Haersma de With in de twintigste eeuw.

Brand Overeem