Onze Slag bij Waterloo
Boek

Onze Slag bij Waterloo de beleving van de overwinning op Napoleon in Nederland ([2015])/ Louis Ph. Sloos

Overzicht van de talrijke uitingen waarmee de Slag bij Waterloo op 18 juni 1815 in Nederland in de loop der tijden is herdacht.

Aanwezigheid

Recensie

Iedere Nederlander kende wel iemand die had meegevochten in de Slag bij Waterloo (1815). Ruim 30.000 Nederlanders waren erbij betrokken, wat bijdroeg aan het nationale karakter van de strijd. De meesten waren vrijwilligers, maar voor het eerst streden ook dienstplichtige soldaten mee. De motivatie was groot om het Franse juk van zich af te schudden. Maar hun onervarenheid, gecombineerd met de overmacht van de napoleontische troepen, speelde hen parten. Het werd de bloedigste veldslag die op Zuid-Nederlandse bodem heeft plaatsgevonden. De overwinning eiste zijn tol. Juist over dit 'Nachleben' gaat dit fraaie boek: over vreugde en verdriet, over nationale trots en miskenning, over herdenken en gedenken. De auteur beschrijft de chirurgie op het slagveld, het verzamelen van tanden (voor kunstgebitten), het begraven van mens en dier. Veteranen, weduwen, wezen en invaliden vroegen om speciale zorg. Tegelijk groeide het slagveld uit tot toeristische trekpleister. Ook in Nederland is sprake van een Waterloocultuur, dankzij de vele eretekens, liederen en andere souvenirs. Een originele en zeer waardevolle aanvulling op de grote hoeveelheid literatuur over de Slag bij Waterloo, nu 200 jaar geleden.

Specificaties

Nederlands | 9789460042089 | 303 pagina's

Titel Onze Slag bij Waterloo : de beleving van de overwinning op Napoleon in Nederland
Auteur Louis Ph. Sloos
Type materiaal Boek
Uitgave [Nijmegen] : Uitgeverij Vantilt, [2015]
Overige gegevens 303 pagina's - illustraties - 27 cm
Annotatie Met literatuuropgave, register
ISBN 9789460042089
PPN 384005594
Rubriekscode Frankrijk 944.7
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Slag bij Waterloo
PIM Rubriek Geschiedenis
PIM Trefwoord Napoleontische oorlogen

Anderen bekeken ook

Napoleon in NL
Boek

Napoleon in NL in het voetspoor van de keizer ([2016])/ Roy de Beunje en Anja Krabben, redactie Yvonne Schouten

Verslag van het bezoek dat Napoleon in 1811 aan Nederland bracht, welke bezienswaardigheden hij bezocht, welke indrukken hij opdeed en wat de Nederlandse onderdanen van hun vorst vonden.

Roy de Beunje