Waren mijn ogen een bron van tranen
Boek

Waren mijn ogen een bron van tranen een joods echtpaar in het verzet, 1940-1945 ([2015])/ Ben Braber

Recensie

Over de rol van een joods echtpaar in het verzet tijdens de oorlogsjaren. Journalist en historicus Ben Braber publiceerde in 2013 'This cannot happen here', over joods verzet in de Tweede Wereldoorlog. Hij concludeerde daarin dat we nog altijd weinig weten over het verzet dat joden pleegden en dat we om daar meer over te weten te komen moeten inzoomen op individuele joodse verzetshelden. Met zijn nieuwe boek voegt hij de daad bij het woord. Het kersverse echtpaar Nol en Ter Bueno de Mesquita-Kolthoff uit Amsterdam raakte in de oorlog betrokken bij meerdere verzetsgroepen die sabotageacties uitvoerden en onderduikers hielpen. Nol kreeg een wapen in handen gedrukt en Ter was koerierster en bracht pakketjes met munitie en valse persoonsbewijzen rond. Hun twee dochtertjes zaten elders ondergedoken. Na de bevrijding verliep de hereniging met de kinderen uiterst moeizaam. Het toegankelijke boek is grotendeels gebaseerd op gesprekken die Braber in de jaren tachtig met de hoofdpersonen had en draagt bij aan de ontkrachting van het beeld dat de joden weinig deden tegen hun vervolging. Met noten, literatuuropgave en foto's in zwart-wit.

Specificaties

Nederlands | 9789089649171 | 152 pagina's

Titel Waren mijn ogen een bron van tranen : een joods echtpaar in het verzet, 1940-1945
Auteur Ben Braber
Type materiaal Boek
Uitgave Amsterdam : AUP, [2015]
Overige gegevens 152 pagina's - illustraties - 21 cm
Annotatie Met literatuuropgave
ISBN 9789089649171
PPN 383004837
Rubriekscode 935.4
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Verzet; Joden; Nederland; Wereldoorlog II
PIM Rubriek Nederland
PIM Trefwoord Verzet

Anderen bekeken ook

Hoor nu mijn stem
Boek

Hoor nu mijn stem (2017)/ Franca Treur

Franca Treur
Ondanks de zwaartekracht
Boek

Ondanks de zwaartekracht ([2017])/ Suzanna Jansen

Levensgeschiedenis van de Amsterdamse architect Cornelis van Eesteren (1897-1988) en van de balletdanseres Steffa Wine (1913-1991), waarbij de lezer ook veel te weten komt over het leven van de auteur zelf.

Suzanna Jansen
Breekbaar, maar niet gebroken
Boek

Breekbaar, maar niet gebroken het verhaal van een Auschwitz-overlevende (2008)/ Leny Boeken-Velleman, tekst en interviews Ben Nijhuis ; [krt.: Y.T. Bouma]

Leny Boeken-Velleman
Na de bevrijding
Boek

Na de bevrijding ([2017])/ Johanne A. van Archem

Een jonge vrouw, die in 1945 met haar man in het al bevrijde zuiden van Nederland woont, hoort mondjesmaat over de verschrikkingen die worden aangericht in haar geboortedorp in het oosten van Nederland.

Johanne A. van Archem
Het vergeten kamp
Boek

Het vergeten kamp het waargebeurde verhaal van een Nederlands meisje in een Jappenkamp (cop. 2013)/ Pauline Kok, [vert. uit het Engels: Inger Limburg]

Herinneringen van de schrijfster aan haar jeugd in verschillende Japanse interneringskampen in Indonesië tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Pauline Kok