Dagboek zonder data
Boek

Dagboek zonder data (2014)/ Enid Bagnold, inleiding en vertaling [uit het Engels] Erwin Mortier

Dagboek van de Engelse schrijfster (1889-1981) over haar ervaringen in de Eerste Wereldoorlog als vrijwillig Rode Kruis ziekenhelpster.

Recensie

In bewust qua tijd en namen vaag gehouden dagboeknotities beschrijft de auteur in drie afdelingen wat haar trof als vrijwillig ziekenhelpster in een Engels militair hospitaal in de Eerste Wereldoorlog. In deel 1 'Voor de glazen deuren', beschrijft ze hoe nutteloos ze zich vaak voelt omdat ze nog niet met de verpleegsters mee mag naar de zalen om gewonden te verzorgen. In deel 2: 'Achter de glazen deuren' mag ze dat wel, maar is ze gefrustreerd dat ze weinig kan helpen en ergert zich aan de hardheid van de verpleegsters. Deel 3 'De Jongens' gaat over haar ervaringen op een zaal voor gewone soldaten. De Engelse (toneel)schrijfster (1889-1981) was in de Eerste Wereldoorlog vrijwillig Rode Kruis ziekenhelpster in het Royal Herbert Hospital in Woolwich tot ze moest vertrekken om dit kritische dagboek. Daarna werd ze ambulancechauffeur in Frankrijk. Het dagboek verdient nog steeds aandacht door de oprechte, menselijke toon en kritische kijk op de te zakelijke benadering van de vele zwaargewonden met oorlogstrauma's. Goed ingeleid en vertaald door Erwin Mortier. Kleine druk.

Specificaties

Nederlands | 9789023489450 | 141 pagina's

Titel Dagboek zonder data
Auteur Enid Bagnold
Secundaire auteur Erwin Mortier
Type materiaal Boek
Editie Tweede druk;
Uitgave Amsterdam : De Bezige Bij, 2014
Overige gegevens 141 pagina's - 20 cm
Annotatie Eerste druk: 2012 - Vertaling van: A diary without dates. - London : Heinemann, 1918
ISBN 9789023489450
PPN 374021120
Genre oorlogsroman
Thematrefwoord Verpleegkundigen ; Wereldoorlog I
Taal Nederlands

Anderen bekeken ook

Bad boy
Boek

Bad boy roman ([2013])/ Abdelkader Benali

Een Marokkaans-Nederlandse jongen werkt zich op als kickbokser, maar gaat zich in het uitgaansleven te buiten aan geweld en moet daardoor noodgedwongen naar Marokko uitwijken.

Abdelkader Benali
De Amerikaanse prinses
Boek

De Amerikaanse prinses ([2015])/ Annejet van der Zijl

Schets van het leven van Allene Tew (1872-1955), een van de rijkste vrouwen van haar tijd en onder meer dankzij prins Bernhard bevriend met het Nederlandse koningshuis.

Annejet van der Zijl
Als het zaterdag wordt
Boek

Als het zaterdag wordt ([2016])/ Nicci French, vertaald uit het Engels door Marja Borg en Noor Koch

Als psychotherapeute Frieda Klein Hannah Doherty, die 13 jaar geleden voor moord in een gesloten inrichting is opgenomen, moet beoordelen, gaat ze zich afvragen of Hannah zelf ook niet slachtoffer is.

Nicci French
Vuurkind
Boek

Vuurkind (2016)/ S.K. Tremayne, vertaald [uit het Engels] door Lidwien Biekmann en Koos Mebius

Een jonge vrouw trouwt met een rijke, oudere weduwnaar; zijn zoontje denkt dat zijn moeder nog leeft, hij voorspelt dat zijn stiefmoeder rond de kerst zal sterven.

S.K. Tremayne
Een appartement in Parijs
Boek

Een appartement in Parijs ([2018])/ Guillaume Musso, vertaling [uit het Frans] Maarten Meeuwes

Een toneelschrijver en een ex-politievrouw raken toevallig samen betrokken bij het onderzoek naar de tragische achtergrond van een overleden kunstschilder.

Guillaume Musso