Wij hadden het leven lief
Boek

Wij hadden het leven lief (2015)/ Janne IJmker, redactie: Elizabeth Kooman

Een door schuldgevoelens geplaagde vrouw vertelt haar dochter hoe het was om onder de Duitse bezetting vlakbij een werkkamp voor Joodse mannen te wonen.

Aanwezigheid

Recensie

De zoete titel verwijst naar een harde werkelijkheid ten tijde van de Duitse bezetting: dat er te weinig onderduikadressen voor de Joden waren, uit angst voor represailles. Joodse mannen die zich op advies van de Joodse Raad meldden voor 'werkverruimingskampen', konden zich buiten die kampen vrij bewegen en ontsnappen, maar waar konden ze heen? Vanuit een overtuigend neergezet perspectief van een twaalfjarig meisje dat een man uit zo'n kamp, Samuel, geregeld eten brengt, wordt in kaart gebracht hoe een verarmde plattelandsomgeving op het lot van de Joden reageerde. Het verhaal wordt verteld door een moeder, geïnterviewd door haar dochter die schrijfster is en onderzoek naar de werkkampen voor Joodse mannen doet. Het verhaal wordt afgewisseld door brieven van Samuel en informatieve hoofdstukken, gebaseerd op boeken en websites, waarin de schrijfster zich ook afvraagt wat zij zou hebben gedaan. De moeder wordt nog steeds geplaagd door schuldgevoelens en plaatsvervangende schaamte - die de roman naar een overrompelend subliem einde voeren. Kleine oorlogsroman, in collagestijl; boeiender dan een non-fictieboek over werkkampen wellicht geweest zou zijn, dankzij de overtuigende figuur van een twaalfjarige getuige.

Specificaties

Nederlands | 9789491583704 | 255 pagina's

Titel Wij hadden het leven lief
Auteur Janne IJmker
Secundaire auteur Elizabeth Kooman
Type materiaal Boek
Uitgave Kampen : Brevier, 2015 - [Hasselt] : HanZ
Overige gegevens 255 pagina's - illustraties - 21 cm
ISBN 9789491583704
PPN 392444267
Genre oorlogsroman
Thematrefwoord Wereldoorlog II ; Werkkampen
Taal Nederlands

Anderen bekeken ook

Het meisje uit het verscholen dorp
Boek

Het meisje uit het verscholen dorp ([2017])/ Irma Joubert, vertaling [uit het Afrikaans] en eerste redactie: Dorienke de Vries

Als haar vader, samen met het gezin dat bij hen onderdook, tijdens de Tweede Wereldoorlog wordt opgepakt, wordt een negenjarig meisje ondergebracht in Het Verscholen Dorp bij Nunspeet.

Irma Joubert
Sara, het meisje dat op transport ging
Boek

Sara, het meisje dat op transport ging (juni 2019)/ Lody van de Kamp

Het jonge joodse meisje Sara gaat in 1938 vanuit Duitsland op kindertransport naar Engeland, waar het leven oppakken zonder haar eigen gezin niet gemakkelijk voor haar is.

Lody B. van de Kamp
Het schoentje van Rosie
Boek

Het schoentje van Rosie ([2016])/ Sue Reid Sexton, vertaald [uit het Engels] door Els van Enckevort

Tijdens en na een bombardement op het Schotse plaatsje Clydebank in 1941 zoekt een 9-jarig meisje naar haar kleine zusje.

Sue Reid Sexton
Rode papaver
Boek

Rode papaver (april 2017)/ Els Florijn

Een jonge vrouw zoekt in de Eerste Wereldoorlog haar geliefde aan het front, ontdekt de gruwelen van de oorlog en gaat soldaten verzorgen.

Els Florijn
De lege stad
Boek

De lege stad ([2015])/ Simone van der Vlugt

Door het bombardement van de Duitsers op Rotterdam in mei 1940 verandert het leven van de 21-jarige Katja ingrijpend.

Simone van der Vlugt