Oostende, de zomer van 1936
Boek

Oostende, de zomer van 1936 Irmgard Keun, Egon Erwin Kisch, Joseph Roth, Stefan Zweig aan de Belgische kust (februari 2015)/ Mark Schaevers

Kroniek van de ballingschap van een aantal Duitse schrijvers in Oostende in de jaren dertig, onder wie Joseph Roth, Egon Erwin Kisch en Stefan Zweig.

Recensie

Reconstructie van een stukje Duitse literatuurgeschiedenis met als thema: Duitse auteurs in ballingschap in de jaren dertig van de twintigste eeuw. Een centrale figuur is de schrijfster Irmgard Keun, lang bevriend en ook partner van Joseph Roth, in liefde en in drank. Het is opvallend hoeveel Duitse en Oostenrijkse schrijvers in die tijd in Oostende hebben gewoond en gewerkt: behalve Roth en Keun ook Stefan Zweig, Egon Erwin Kisch, Hermann Kesten, Ernst Toller en soms ook Klaus Mann. Allen waren ze afhankelijk van uitgevers buiten Duitsland, behalve misschien de gefortuneerde Zweig, die vooral door Roth als laatste redmiddel werd gezien. Het is het verhaal van moeilijke tijden vol politieke spanningen, het begin van de Spaanse Burgeroorlog en de eerste monsterprocessen in de Sovjet-Unie. Het is een komen en gaan, een reizen van hot naar her en tevens een periode van persoonlijke tragedies. Zeer interessant voor wie belang stelt in de Duitse literatuurgeschiedenis.

Specificaties

Nederlands | 9789045029122 | 141 pagina's

Titel Oostende, de zomer van 1936 : Irmgard Keun, Egon Erwin Kisch, Joseph Roth, Stefan Zweig aan de Belgische kust
Auteur Mark Schaevers
Type materiaal Boek
Editie Derde, herziene druk;
Uitgave Amsterdam : Uitgeverij Atlas Contact, februari 2015
Overige gegevens 141 pagina's - illustraties - 20 cm
Annotatie 1e druk: (c)2001 - Met literatuuropgave
ISBN 9789045029122
PPN 386041725
Rubriekscode Duits 855.7
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Emigratie; Duitse schrijvers; Derde Rijk ; Emigratie; Oostenrijkse schrijvers; Derde Rijk ; Oostende

Anderen bekeken ook

De tuinen van Buitenzorg
Boek

De tuinen van Buitenzorg ([2021])/ Jan Brokken

Aan de hand van 39 openhartige brieven van zijn moeder Olga vanuit Makassar (Celebes) aan haar zus schetst de auteur haar leven in Nederlands-Indië als echtgenote van een predikant en slachtoffer van de Japanse bezetting.

Jan Brokken
De familie Mann
Boek

De familie Mann geschiedenis van een gezin ([2017])/ Tilmann Lahme, vertaald [uit het Duits] door Ria van Hengel

Biografie van het gezin Mann: vader Thomas (Nobelprijs voor Literatuur in 1929), moeder Katia en de kinderen Erika, Klaus, Golo, Monika, Elisabeth en Michael, die allemaal als schrijver, historicus of musicus bekend werden.

Tilmann Lahme
Tsjaikovskistraat 40
Boek

Tsjaikovskistraat 40 roman ([2017])/ Pieter Waterdrinker

Beschrijving van wat er gebeurde voor, tijdens en na de Russische Oktoberrevolutie in 1917, verpakt in de eigen levensgeschiedenis van de auteur.

Pieter Waterdrinker
Wie vlucht en wie blijft
Boek

Wie vlucht en wie blijft vroege volwassenheid (juni 2016)/ Elena Ferrante, vertaald uit het Italiaans door Marieke van Laake

De gecompliceerde vriendschap tussen twee vriendinnen die opgroeiden in een volksbuurt in Napels.

Elena Ferrante
Verhaal van een leven. 1, Verre jaren ; Onrustige jeugd
Boek

Verhaal van een leven. 1, Verre jaren ; Onrustige jeugd (februari 2017)/ Konstantin Paustovski, vertaald [uit het Russisch] door Wim Hartog

Herinneringen van de Russische schrijver Konstantin Paustovski (1892-1968) aan zijn jeugd- en vormingsjaren in tsaristisch Rusland, jaren waarin zijn schrijverschap geleidelijk ontluikt.

Konstantin Paustovskij