De stoeterij van Europa
Boek

De stoeterij van Europa de Coburgs en hun klim naar de macht (maart 2015)/ Jan van den Berghe

Geschiedenis van de wijze waarop de vorsten van het onbeduidende Duitse vorstendom Coburg via een uitgekiende huwelijkspolitiek verbonden raakten aan de belangrijkste Europese vorstenhuizen.

Aanwezigheid

Recensie

Hoewel Coburg slechts een onbeduidend Duits vorstendommetje was, wisten telgen van dat geslacht tal van kronen te verwerven: van Engeland tot Portugal en van Bulgarije tot Mexico. Niet door rijkdom of macht, maar door een uitgekiende huwelijkspolitiek wisten de Coburgs dat te bereiken. Sleutelfiguur in dat verhaal is Leopold, de eerste koning der Belgen. Ze trouwden in in de huizen van Hannover, Habsburg, Hohenzollern en Romanov en speelden zo een vooraanstaande rol in het monarchale theater van de negentiende en twintigste eeuw. Nazaten van de Coburgs zitten nog op de Britse en Belgische troon. De Vlaamse koningshuiskenner Van den Berghe beschrijft de wederwaardigheden van de Coburgse 'stoeterij' (zoals Bismarck gezegd zou hebben) met de van hem bekende soepele pen. In dit vuistdikke boek, met middenin een apart fotokatern, zijn geen noten opgenomen, zodat de citaten niet controleerbaar zijn. Dat is een gemis, vooral omdat de aangehaalde uitspraken niet altijd even geloofwaardig zijn. Het is dan ook niet zozeer een analyse van de macht van de Coburgs als wel een onderhoudende chronique scandaleuze.

Specificaties

Nederlands | 9789085425472 | 509 pagina's

Titel De stoeterij van Europa : de Coburgs en hun klim naar de macht
Auteur Jan Van den Berghe
Type materiaal Boek
Editie Tweede druk;
Uitgave Amsterdam : De Bezige Bij, maart 2015
Overige gegevens 509 pagina's, 16 ongenummerde pagina's platen - illustraties - 24 cm
Annotatie 1e druk: december 2014 - Met literatuuropgave en register
ISBN 9789085425472
PPN 392097303
Rubriekscode 927.1
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Vorstenhuizen; Europa; Geschiedenis
PIM Rubriek Geschiedenis
PIM Trefwoord Vorstenhuizen

Anderen bekeken ook

Cécile en Elsa, strijdbare freules
Boek

Cécile en Elsa, strijdbare freules een biografie (2017)/ Elisabeth Leijnse

Dubbelbiografie van de freules Cécile de Jong van Beek en Donk (1866-1944), een feministe, en haar zuster Elsa (1868-1939), gehuwd met de componist Alphons Diepenbrock.

Elisabeth Leijnse
Vrijheid
Boek

Vrijheid (2014)/ Hilary Mantel, vertaald [uit het Engels] door Ine Willems

Aan de vooravond van de Franse Revolutie groeien de revolutionairen Desmoulins, Danton en Robespierre op in een wereld waar structurele hongersnoden in contrast staan met de spilzucht van de koninklijke familie.

Hilary Mantel
Het complot tegen Amerika
Boek

Het complot tegen Amerika roman (2009)/ Philip Roth, vert. [uit het Engels] Ko Kooman

Als in 1940 de Amerikaanse presidentsverkiezingen niet worden gewonnen door Roosevelt, maar door de populaire piloot Lindbergh heeft dat door diens Nazi-sympathiee͏̈n grote gevolgen.

Philip Roth
De nacht in Lissabon
Boek

De nacht in Lissabon roman ([2017])/ Erich Maria Remarque, vertaald [uit het Duits] door Fréderique van Schouwen ; met een nawoord van Christoph Buchwald

Een uit nazi-Duitsland gevluchte man vertelt over zijn vlucht uit Duitsland en de dramatische liefde die hij voelt voor de vrouw die hem vergezelt.

Erich Maria Remarque
Het verdriet van Wilhelmina
Boek

Het verdriet van Wilhelmina (2018)/ Tomas Ross

Tomas Ross