Onderwijsheid
Boek

Onderwijsheid terug naar waar het echt om gaat ([2015])/ Kees Boele

Historisch-filosofische beschouwing over de waarden en de essentie van het leraarschap.

Aanwezigheid

Recensie

Historisch-filosofische beschouwing over de waarden en de essentie van het leraarschap. De auteur verbindt dit thema met de autoriteit van de leraar en met de soms kwetsbare positie van de lerende, of het nu gaat om primair, voortgezet of hoger onderwijs. De leerling of student heeft in de 21ste eeuw te maken met een overdaad aan data en informatie en een tekort aan inspiratie, wat kan leiden tot desinteresse en een negatieve leerhouding. De onderwijsgevende is opgesloten binnen een onderwijssysteem waar sprake is van informeel gedrag en normatieve beoordelingen. Onderzoek met weinig vrijheid en een (te) bedrijfsmatige structuur van het onderwijsinstituut zijn extra belemmeringen om de leraar in werkelijk contact te brengen met lerenden. Het vijfde hoofdstuk is een appèl op de leidinggevende ruimte te maken voor echte kwaliteit in het leraarschap. Met uitgebreide literatuuropgave en noten. Een boek over een specialistisch onderwerp dat toch, door het brede maatschappelijke belang, interessant is voor de vele onderwijsbetrokkenen in Nederland en Vlaanderen.

Specificaties

Nederlands | 9789086871636 | 184 pagina's

Titel Onderwijsheid : terug naar waar het echt om gaat
Auteur Kees Boele
Type materiaal Boek
Uitgave Zoetermeer : Klement, [2015] - [Kalmthout] : Pelckmans
Overige gegevens 184 pagina's - illustratie - 22 cm
Annotatie Met literatuuropgave
ISBN 9789086871636
PPN 383853702
Rubriekscode 481.7
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Leerkrachten; Voortgezet onderwijs; Beroepspraktijk
PIM Rubriek Opvoeding en Onderwijs
PIM Trefwoord Leerkrachten

Anderen bekeken ook

De meeste mensen deugen
Boek

De meeste mensen deugen een nieuwe geschiedenis van de mens ([2019])/ Rutger Bregman, infographics: Leon de Korte en leon Postma ; redactie: Harminke medendorp ; eindredactie: Andreas Jonkers

Rutger Bregman
Wat we van de Duitsers kunnen leren
Boek

Wat we van de Duitsers kunnen leren ([2020])/ Susan Neiman, vertaald [uit het Engels] door Huub Stegeman

Vergelijkende, historische en filosofisch getinte studie over de wijze waarop Duitsland en Nederland zijn omgegaan en omgaan met pijnlijke episodes uit hun verleden en heden , zoals de Holocaust, slavernij, racisme en segregatie.

Susan Neiman