De kleine gevangene
Boek

De kleine gevangene ([2015])/ Lise Kristensen

Persoonlijk verslag van een vrouw die als jong meisje tijdens de Tweede Wereldoorlog met haar familie in een Japans interneringskamp in Nederlands-Indie belandde en ternauwernood wist te overleven.

Aanwezigheid

Recensie

Lise Kristensen (1934, Soerabaja), kind van Noorse ouders, werd na de Japanse bezetting van Indië (1942) met moeder, zusje (1936) en broertje (1942), gescheiden van hun vader, opgesloten in een Japans interneringskamp, eerst in Soerabaja, daarna in Semarang (Bangkong en Lampersarie). Zij overleefden ternauwernood en keerden in 1945 terug naar Noorwegen. Meer dan vijftig jaar later schreef Kristensen uit herinnering haar ervaringen op, in ik-vorm en met gebruik van dialogen. Het historisch gehalte van haar verslag zal dan ook niet altijd optimaal zijn. Aan de kern doet het niet af: een indrukwekkend verslag van de lijdensweg in de kampen, met ziekte, honger en uitzichtloze toekomst. De wandaden van de Japanse bewakers - mishandeling, willekeurige bestraffing, uithongering, verkrachting, gedwongen prostitutie - komen alle aan de orde. Ongedierte (ratten) en het ontbreken van hygiëne ontmenselijken nog meer. De haat ten opzichte van de Japanners komt in het boek nog overal tot uiting. In de overvloedige 'kampliteratuur' neemt deze publicatie een bijzondere plaats in.

Specificaties

Nederlands | 9789044347616 | 303 pagina's

Titel De kleine gevangene
Auteur Lise Kristensen
Secundaire auteur Catherine Smit
Type materiaal Boek
Uitgave [Amsterdam] : The House of Books, [2015]
Overige gegevens 303 pagina's - 21 cm
Annotatie Colofon vermeldt: "(c)Vertaling uit het Engels: Catherine Smit, 2015" - Vertaling van: The little captive. - Londen : Pan Books, 2014
ISBN 9789044347616
PPN 391595679
Rubriekscode 928.9
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Interneringskampen; Nederlands Oost-Indie; Verhalen
PIM Rubriek Geschiedenis
PIM Trefwoord Interneringskampen

Anderen bekeken ook

Het meisje uit het verscholen dorp
Boek

Het meisje uit het verscholen dorp ([2017])/ Irma Joubert, vertaling [uit het Afrikaans] en eerste redactie: Dorienke de Vries

Als haar vader, samen met het gezin dat bij hen onderdook, tijdens de Tweede Wereldoorlog wordt opgepakt, wordt een negenjarig meisje ondergebracht in Het Verscholen Dorp bij Nunspeet.

Irma Joubert
De verloren kinderen
Boek

De verloren kinderen (december 2017)/ Diney Costeloe, vertaling [uit het Engels] Kris Eikelenboom

Verhaal van Britse kinderen die na de Tweede Wereldoorlog naar Australië werden vervoerdAls een oorlogsweduwe trouwt met een egoïstische man, eist hij dat zij haar dochtertjes elders onderbrengt.

Diney Costeloe
De laatste trein naar vrijheid
Boek

De laatste trein naar vrijheid (Januari 2020)/ Meg Waite Clayton, vertaling Karin de Haas

Het verhaal van de Nederlandse Truus Wijsmuller-Meijer die eind jaren dertig door het regelen van kindertransporten vanuit Wenen duizenden Joodse kinderen in veiligheid wist te brengen.

Meg Waite Clayton
Als je het licht niet kunt zien
Boek

Als je het licht niet kunt zien ([2015])/ Anthony Doerr, vertaling uit het Engels: Eefje Bosch

Door de Tweede Wereldoorlog en D-Day raken de levens van een blind Frans meisje en een jonge Duitse militair in St. Malo met elkaar verbonden.

Anthony Doerr
De vrouw van de theeplanter
Boek

De vrouw van de theeplanter (2016)/ Dinah Jefferies, vertaald [uit het Engels] door Erica van Rijsewijk en Bonella van Beusekom

In de jaren twintig van de twintigste eeuw ontmoet Gwendolyn haar man Laurence in Ceylon, waar hij een heel andere man lijkt dan de man die zij ontmoette in Londen; hij blijkt geheimen te hebben die Gwendolyn er toe dwingen drastische keuzes te maken.

Dinah Jefferies