Sterfelijk zijn
Boek

Sterfelijk zijn geneeskunde en wat er uiteindelijk toe doet ([2015])/ Atul Gawande, vertaling [uit het Engels]: Marceline Blangé

Overwegingen van een Amerikaanse chirurg over ouder worden, de daarbij passende leefsituatie, chronische ziekten, palliatieve en terminale zorg.

Aanwezigheid

Recensie

Een boek over ouder worden en dood gaan. In het eerste deel onderzoekt de auteur het meer-generatiegezin tegenover het verzorgings- en verpleeghuis. Vervolgens stapt hij over naar de arts die te veel gericht is op genezen en survival en meer begeleidend zou moeten zijn naar een 'goed' levenseinde. Hij bekritiseert daarbij de Nederlandse euthanasiesituatie en houdt een warm pleidooi voor meer palliatieve en terminale zorg. De rode draad in zijn meditatieve betoog vormen de ziekten en het ouder worden binnen de eigen (schoon)familie. Gawande heeft weinig aandacht voor dementie en een te rooskleurig beeld van de praktijk van een langdurig sterfbed. Hij schrijft echter warm en heel herkenbaar en sluit aan bij 'passende zorg in de laatste levensfase'. Goed leesbaar en in de Verenigde Staten zeer positief ontvangen; een boek voor een breed publiek over een onderwerp waarmee wij allemaal te maken krijgen. Gawande is chirurg, hoogleraar public health (Harvard) en schreef al eerdere bekroonde boeken als 'Complicaties' (2002), 'Beter' (2007), 'Het checklist-manifest' (2010)

Specificaties

Nederlands | 9789057124389 | 264 pagina's

Titel Sterfelijk zijn : geneeskunde en wat er uiteindelijk toe doet
Auteur Atul Gawande
Secundaire auteur Marceline Blangé
Type materiaal Boek
Uitgave Amsterdam : Uitgeverij Nieuwezijds, [2015]
Overige gegevens 264 pagina's - 22 cm
Annotatie Met literatuuropgave - Vertaling van: Being mortal : medicine and what matters in the end. - New York : Metropolitan Books, Henry Holt and Company, 2014
ISBN 9789057124389
PPN 383945747
Rubriekscode 603.2
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Stervensbegeleiding
PIM Rubriek Geestelijk leven
PIM Trefwoord Stervensbegeleiding

Anderen bekeken ook

Hoor nu mijn stem
Boek

Hoor nu mijn stem (2017)/ Franca Treur

Franca Treur
Het einde van de eenzaamheid
Boek

Het einde van de eenzaamheid ([2017])/ Benedict Wells, uit het Duits vertaald door Gerda Baardman

Als hun ouders in 1983 bij een auto-ongeluk om het leven komen, worden drie kinderen in een internaat geplaatst; daar proberen ze met dit drama, dat ook hun verdere leven zal tekenen, om te gaan.

Benedict Wells
Tsjaikovskistraat 40
Boek

Tsjaikovskistraat 40 roman ([2017])/ Pieter Waterdrinker

Beschrijving van wat er gebeurde voor, tijdens en na de Russische Oktoberrevolutie in 1917, verpakt in de eigen levensgeschiedenis van de auteur.

Pieter Waterdrinker
Je ziet mij nooit meer terug
Boek

Je ziet mij nooit meer terug (2017)/ Sonja Barend

Autobiografisch getint relaas van tv-presentatrice Sonja Barend, ook wel bekend als de Koningin van de Talkshow.

Sonja Barend
Het beste wat we hebben
Boek

Het beste wat we hebben (2017)/ Griet Op de Beeck

De veertiger Lucas, die net als zijn zus als kind te maken heeft gehad met misbruik, staat op een kantelpunt in zijn leven. Hij neemt een aantal rigoureuze beslissingen.

Griet Op de Beeck