Oranje toetjes
Boek

Oranje toetjes van Willem de Zwijger tot Willem-Alexander (april 2015)/ Lizet Kruyff en Cees Holtkamp, fotografie Michael van Emde Boas ; redactie: Shirley Domingus

Recensie

Dit rijk geïllustreerde boek behandelt de geschiedenis van zoete gerechten, ingrediënten, het Huis van Oranje, koks, banketbakkers, kookboeken en menu leer. Culinair historica Lizet Kruyff biedt een schat aan informatie die wat fragmentarisch overkomt maar veel aardige feiten bevat. Banketbakker Cees Holtkamp maakte smakelijke bewerkingen van historische recepten. Daarbij wijkt hij soms nogal af van het origineel, en hij schuwt een enkel anachronisme niet. Hier en daar duiken bovendien sinaasappels op waar ze in de oorspronkelijke recepten niet voorkomen, om het verband met het thema oranje te versterken. Kortom: je krijgt niet altijd historische recepten voorgeschoteld (ook de bronvermelding ontbreekt vaak), maar wel een heel maakbare impressie daarvan. De tips van Joris Bijdendijk, chef van het restaurant van het Rijksmuseum, maken de transformatie naar de moderne gastronomie compleet. Achterin staat een register van recepten, maar geen register op naam of onderwerp voor al die leuke weetjes. Een leuk boek om in te bladeren en uit te koken.

Specificaties

Nederlands | 9789059374089 | 143 pagina's

Titel Oranje toetjes : van Willem de Zwijger tot Willem-Alexander
Auteur Lizet Kruyff
Secundaire auteur Cees Holtkamp ; Michael van Emde Boas ; Shirley Domingus
Type materiaal Boek
Editie Eerste druk;
Uitgave Amsterdam : Uitgeverij Bas Lubberhuizen, april 2015
Overige gegevens 143 pagina's - illustraties - 25 cm
Annotatie Met literatuuropgave, register
ISBN 9789059374089
PPN 392701731
Rubriekscode 629.75
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Nagerechten; Oranje-Nassau, Huis van
PIM Rubriek Eten en Drinken
PIM Trefwoord Nagerechten

Anderen bekeken ook

Opstandig hart
Boek

Opstandig hart ([2014])/ Jody Hedlund, vertaald [uit het Engels] door Tineke Tuinder-Krause

Een jonge vrouw uit een rijke familie die zich anno 1763 inzet voor de minderbedeelden van Boston, wordt verliefd op een arme advocaat.

Jody Hedlund
Kink in de kabel
Boek

Kink in de kabel roman ([2017])/ Karen Witemeyer, vertaald [uit het Engels] door Vertaalbureau Dominique

Een telegrafiste in vrouwenkolonie Harper's Station raakt bevriend met een collega met wie ze in morsecode langdurige gesprekken voert.

Karen Witemeyer