Bij de beuk linksaf
Boek

Bij de beuk linksaf een jongen van zeven haalt samen met zijn vader schillen op in Kamp Amersfoort. Niemand weet wat zij nog meer doen... (2014)/ José Huurdeman

Geschiedenis van Jan Reemst, die als jongetje briefjes van gevangenen uit het concentratiekamp Amersfoort smokkelde.

Recensie

Zeven jaar oud was Jan van Reemst toen hij in 1941 voor de eerste maal in Kamp Amersfoort kwam. Niet als gevangene, maar als hulpje van zijn vader, die boer was in Leusden en schillen ophaalde in het concentratiekamp. Na een paar jaar kreeg Jan de opdracht in zijn eentje de schillen mee te nemen. Tot de laatste maanden van de Tweede Wereldoorlog reed hij dagelijks met paard en wagen naar het kamp. Alleen op zondag had hij vrijaf. Jan kwam niet alleen voor de schillen. Verstopt in zijn kniekousen smokkelde hij briefjes in en uit het kamp en hielp op die manier vele gevangenen. Lang heeft hij over die oorlogsjaren gezwegen, maar nu heeft hij aan José Huurdeman zijn verhaal gedaan. Zij schreef alles op. De tekst wordt om de paar pagina's onderbroken door in de tegenwoordige tijd gestelde fragmenten die de situatie vanuit het perspectief van vader en zoon Van Reemst laten zien. Met noten, literatuur- en bronnenopgave, foto's in zwart-wit en enkele afbeeldingen van brieven.

Specificaties

Nederlands | 9789080257382 | 160 pagina's

Titel Bij de beuk linksaf : een jongen van zeven haalt samen met zijn vader schillen op in Kamp Amersfoort. Niemand weet wat zij nog meer doen...
Auteur José Huurdeman
Type materiaal Boek
Uitgave [Leusden] : Historische Kring Leusden, 2014
Overige gegevens 160 pagina's - foto's, tekeningen - 25 cm
Annotatie Met literatuuropgave
ISBN 9789080257382
PPN 385924615
Rubriekscode 928.8
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Kamp Amersfoort; Verhalen
PIM Rubriek Nederland
PIM Trefwoord Doorgangskampen

Anderen bekeken ook

De laatste getuige
Boek

De laatste getuige (april 2018)/ Frank Krake, tekstredactie en inhoudelijke adviezen: Enno de Witt

Biografie van Wim Alosery, die als twintigjarige tijdens de Tweede Wereldoorlog te werk werd gesteld in Duitsland, ontsnapte, werd opgepakt en een verblijf in drie concentratiekampen en een scheepsramp overleefde.

Frank Krake
Ons gaat het in ieder geval nog goed
Boek

Ons gaat het in ieder geval nog goed een Nederlandse familie in Oost-Pruisen, 1920-1946 (2018)/ Ingrid Hoogendijk

Geschiedenis van een Nederlandse familie die in 1922 in het bezit kwam van een landgoed in Oost-Pruisen, daar het nazi-regime en de Tweede Wereldoorlog meemaakte en na 1946 door de Russen werd verdreven.

Ingrid Hoogendijk