De monsignore en de nazi
Boek

De monsignore en de nazi hoe een Vaticaanse priester 6000 mensen redde van de Gestapo ([2015])/ Arne Molfenter, Rüdiger Strempel, vertaling [uit het Duits]: Janneke Panders

Recensie

De Tweede Wereldoorlog kent duizenden controversiële verhalen en dit is er één van. Waar het Vaticaan niet uitblonk in het opkomen voor de vervolgde joden, was er een Ierse priester, Hugh O'Flaherty, gestationeerd in Rome bij datzelfde Vaticaan, die temidden van een enorm netwerk van hulpvaardigen, duizenden mensen het leven redde. Gevluchte soldaten, burgers en joden, die hij overal in de stad liet verstoppen, inclusief wederom het Vaticaan zelf, of hij hielp ze naar neutrale landen te ontvluchten. In zijn werkzaamheden vond hij de beruchte Herbert Kappler tegenover zich, de chef van de Duitse politie in de Italiaanse hoofdstad, die Monseigneur Hugh het liefst geliquideerd zag. Ná de oorlog ontwikkelde zich een wonderlijke vriendschap tussen de twee gezworen vijanden en werd Kappler uiteindelijk vóór zijn dood in 1963 nog katholiek. Een mooi verhaal dat de zwart-witgeschiedenis van goed-en-kwaad weer eens nuanceert. Het boek besteedt ook aandacht aan de moeizame na-oorlogse verhouding van Duitsland én Italië met hun oorlogsverleden. Met een katern zwart-witfoto's, een bronnen- en literatuuroverzicht en eindnoten.

Specificaties

Nederlands | 9789401425971 | 277 pagina's

Titel De monsignore en de nazi : hoe een Vaticaanse priester 6000 mensen redde van de Gestapo
Auteur Arne Molfenter
Secundaire auteur Rüdiger Strempel ; Janneke Panders
Type materiaal Boek
Uitgave Tielt : Lannoo, [2015]
Overige gegevens 277 pagina's, 8 ongenummerde pagina's platen - illustraties - 21 cm
Annotatie Met literatuuropgave - Vertaling van: Über die weisse Linie : wie ein Priester über 6000 Menschen vor der Gestapo rettete. - Köln : DuMont Buchverlag, (c)2014
ISBN 9789401425971
PPN 393356027
Rubriekscode Italië 948.1
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Verzet; Rome; Wereldoorlog II; Verhalen ; Vaticaan; Wereldoorlog II; Verhalen
PIM Rubriek Geschiedenis
PIM Trefwoord Verzet

Anderen bekeken ook

Zonder jou
Boek

Zonder jou roman ([2015])/ Gerdien Nijland

Na de Tweede Wereldoorlog bezoekt een man de weduwe van zijn vriend met de bedoeling haar de dagboeken van haar man te geven waarin hij vertelt over zijn oorlogservaringen.

Gerdien Nijland
Sara, het meisje dat op transport ging
Boek

Sara, het meisje dat op transport ging (juni 2019)/ Lody van de Kamp

Het jonge joodse meisje Sara gaat in 1938 vanuit Duitsland op kindertransport naar Engeland, waar het leven oppakken zonder haar eigen gezin niet gemakkelijk voor haar is.

Lody B. van de Kamp
Dietrich, mijn liefste
Boek

Dietrich, mijn liefste roman ([2020])/ Amanda Barratt, vertaald [uit het Engels] door Jaap Slingerland

Tijdens de Tweede Wereldoorlog vat Maria een diepe liefde op voor de bekende theoloog Dietrich Bonhoeffer die echter gevangen wordt genomen en sterft in een concentratiekamp.

Amanda Barratt
Rachels verzet
Boek

Rachels verzet roman ([2016])/ Julie Thomas, vertaald [uit het Engels] door Marian Muusse-de Pater

Een Australische docent kunstgeschiedenis zoekt uit van wie de in het Hebreeuws geschreven brieven zijn die hij van zijn moeder heeft gekregen en stuit op een familiegeheim uit de Tweede Wereldoorlog.

Julie Thomas
Ik zal je vinden
Boek

Ik zal je vinden (2015)/ Monica Hesse, vertaling [uit het Engels]: Marion Drolsbach, Tracey Drost-Plegt, Janet Limonard-Harkink

Hanneke raakt in de Tweede Wereldoorlog betrokken bij het Amsterdamse verzet en probeert een Joods meisje te redden dat uit haar schuilplaats is verdwenen.Amsterdam, 1943. Hanneke zoekt dagelijks op de zwarte markt naar voedsel en andere spullen. Als iemand haar vraagt de 15-jarige Joodse Mirjam op te sporen, raakt Hanneke betrokken bij het verzet. Vanaf ca. 15 jaar.

Monica Hesse