Monica, mijn vader
Boek

Monica, mijn vader ([2015])/ Maaike Sips

Een man met publieke functies neemt direct na zijn pensioen afscheid van zijn leven als man. Tot verrassing van zijn dochter.

Aanwezigheid

Recensie

Cees is een publieke figuur, een dominante man, actief in de gemeentepolitiek. Als hij met pensioen gaat, komt Monica tevoorschijn, dan nog man, maar geestelijk klaar om fysiek een vrouw te worden. Dat is aan het eind van het boek een feit. Voor dochter Maaike is Monica een complete verrassing. Ze besluit een boek te schrijven over de geschiedenis van haar vader en betrekt daar zichzelf nadrukkelijk bij. Met Cees had ze geen vertrouwelijke band, met Monica ontstaat die wel. Het boek leest als een roman, met flashbacks, afgewisseld met informatie over transseksualiteit, vroeger en nu. Het boeit, zeker door de prettige schrijfstijl, maar ook door de eerlijkheid en openheid van de auteur. Het duurt een tijdje voor ze aan het idee gewend is dat haar vader als man van het toneel verdwijnt. De dochter spaart hem niet. Zo uit ze haar verbijstering over de bizarre wegen die hij soms inslaat voor hij besluit volledig vrouw te worden. Ze kijkt ook met zelfkritiek naar de manier waarop zij met het geheel omgaat. Een moedig, integer en ontroerend document. Prachtig, waargebeurd verhaal over een man die besluit een vrouw te worden. Geeft ook inkijk in de transgenderwereld.

Specificaties

Nederlands | 9789057597350 | 285 pagina's

Titel Monica, mijn vader
Auteur Maaike Sips
Type materiaal Boek
Uitgave Amsterdam : Uitgeverij Podium, [2015]
Overige gegevens 285 pagina's - 21 cm
Annotatie Met literatuuropgave
ISBN 9789057597350
PPN 393976106
Rubriekscode 418.16
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Transseksuelen; Verhalen
PIM Rubriek Mens en Maatschappij
PIM Trefwoord Transseksualiteit

Anderen bekeken ook

Het meisje uit het verscholen dorp
Boek

Het meisje uit het verscholen dorp ([2017])/ Irma Joubert, vertaling [uit het Afrikaans] en eerste redactie: Dorienke de Vries

Als haar vader, samen met het gezin dat bij hen onderdook, tijdens de Tweede Wereldoorlog wordt opgepakt, wordt een negenjarig meisje ondergebracht in Het Verscholen Dorp bij Nunspeet.

Irma Joubert
Selma
Boek

Selma aan Hitler ontsnapt, gevangene van Mao ([2016])/ Carolijn Visser

Levensverhaal van Selma Vos (1921-1968), waarbij haar periode in communistisch China centraal staat en de rest van haar leven in flashbacks wordt belicht.

Carolijn Visser
Hoor nu mijn stem
Boek

Hoor nu mijn stem (2017)/ Franca Treur

Franca Treur
Leven met een monster
Boek

Leven met een monster (2015)/ Pleun Donders

Pleun Donders
De buurjongen
Boek

De buurjongen roman (2017)/ Jan Siebelink

Een man met een verstandelijke en emotionele beperking, die op 11-jarige leeftijd zijn moeder verloor, trouwt en wordt vader, maar zijn relatie met zowel zijn vrouw als zijn kind lijdt onder zijn beperkingen.

Jan Siebelink