De genen van mijn vader
Boek

De genen van mijn vader een familiegeschiedenis van vierhonderd jaar (2015)/ Martine Letterie

Aanwezigheid

Recensie

Het uitzoeken van je familiegeschiedenis is een populaire bezigheid. Martine Letterie (1958) zocht die van haar familie uit en maakte er dit boek van, waarin haar familiegeschiedenis is ingebed in de algemene geschiedenis van Nederland. Het is opmerkelijk hoeveel gebeurtenissen uit de 'grote' geschiedenis terugkomen in haar eigen 'kleine' familiehistorie. De familie stamt af van de Franse uitwijkeling Pauwel van Tiry, die omstreeks 1620 in Den Haag aankwam. Zijn nazaten verbasterden hun naam in Letterie en waren als zilversmeden en beeldhouwers werkzaam. Via rechterlijke archieven komt ze erachter dat niet alle Letterie's op het rechte pad bleven. Sommigen kwamen in de kolonieën van Weldadigheid (Frederiksoord) en in verbeteringsgestichten terecht. Voor de Tweede Wereldoorlog werd haar grootvader communist, werd opgesloten en overleed in concentratiekamp Neuengamme. De familiegeschiedenis, die smeuïg en deskundig wordt verteld, is verlucht met zwart-witillustraties. Met een bronnenverantwoording en een stamboom.

Specificaties

Nederlands | 9789035140530 | 244 pagina's

Titel De genen van mijn vader : een familiegeschiedenis van vierhonderd jaar
Auteur Martine Letterie
Type materiaal Boek
Uitgave Amsterdam : Prometheus Bert Bakker, 2015
Overige gegevens 244 pagina's - illustraties - 20 cm
Annotatie Met literatuuropgave
ISBN 9789035140530
PPN 391594613
Rubriekscode 934.9
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Nederland; Sociale geschiedenis; 17e eeuw ; Nederland; Sociale geschiedenis; 18e eeuw ; Nederland; Sociale geschiedenis; 19e eeuw
Trefwoord Achterhoek
Familiegeschiedenis
Persoonsnaam Letterie
PIM Rubriek Nederland
PIM Trefwoord Sociale geschiedenis

Anderen bekeken ook

De heilige Rita
Boek

De heilige Rita roman (2017)/ Tommy Wieringa

Een vijftiger die met zijn vader in een uitgestorven dorpje in Oost-Nederland woont, raakt na een overval op zijn beste vriend uit balans.

Tommy Wieringa
Judas
Boek

Judas een familiekroniek (2016)/ Astrid Holleeder

Herinneringen van de jongste zus van topcrimineel Willem Holleeder aan haar door geweld getekende jeugd, de invloed van haar broer op haar leven en familieleden en haar overwegingen om samen met haar zus tegen hem te getuigen in het zogenoemde Passageproces.

Astrid Holleeder
De verloren familie
Boek

De verloren familie hij overleefde de Tweede Wereldoorlog, maar de herinneringen aan zijn verloren familie laten zich niet verdringen... ([2017])/ Jenna Blum, vertaling [uit het Engels]: Carolien Metaal

Een Duits-joodse man, die in de oorlog zijn vrouw en kinderen heeft verloren, probeert in Amerika een nieuwe start te maken, met een nieuwe vrouw en dochter.

Jenna Blum
De hemel bestaat niet
Boek

De hemel bestaat niet over het leven van mijn ouders (cop. 2011)/ Jannetje Koelewijn

Neerslag van de gesprekken die de Nederlandse journaliste met vooral haar vader, afkomstig uit een gereformeerd Spakenburgs milieu, voerde over zijn leven, huwelijk en het mislukken daarvan.

Jannetje Koelewijn
De Amerikaanse prinses
Boek

De Amerikaanse prinses ([2015])/ Annejet van der Zijl

Schets van het leven van Allene Tew (1872-1955), een van de rijkste vrouwen van haar tijd en onder meer dankzij prins Bernhard bevriend met het Nederlandse koningshuis.

Annejet van der Zijl