Verloren taal
Boek

Verloren taal een zoektocht naar mijn familie ([2016])/ Bronja Prazdny

Persoonlijk relaas van een Nederlandse vrouw met een Tsjecho-Slowaaks-joodse achtergrond over haar speurtocht naar haar familiegeschiedenis.

Recensie

In dit boek gaat de auteur (1971, schrijfster, journaliste en kind van Tsjechische vluchtelingen) op zoek naar haar wortels en onderzoekt ze de impact van het vluchtelingenschap op haar familie en op haar eigen identiteit. Hoewel de auteur in Nederland is geboren en getogen, voelt ze zich anders dan haar omgeving. Komt dit door haar joodse wortels of door de geschiedenis van vluchten in haar familie? Haar grootouders sloegen op de vlucht voor het nazisme en een groot deel van haar familie komt om in concentratiekampen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Haar ouders vluchtten uit Tsjecho-Slowakije en ontmoetten elkaar in Nederland. Wat doet het met een familie om zo onthecht te zijn, om verspreid te wonen over zoveel landen (Israël, Nederland, Engeland, Tsjechië en Amerika) en wat betekent het begrip identiteit dan eigenlijk? Op deze vragen tracht de auteur een antwoord te vinden tijdens gesprekken met haar moeder en tijdens reizen naar familieleden over de hele wereld. Het resultaat is een indringend beeld van de wijze waarop vluchtelingenschap het leven van vele generaties kan tekenen. Een waardevolle aanvulling op recent verschenen levensverhalen van vluchtelingen.

Specificaties

Nederlands | 9789046819944 | 287 pagina's

Titel Verloren taal : een zoektocht naar mijn familie
Auteur Bronja Prazdny
Type materiaal Boek
Uitgave [Amsterdam] : Nieuw Amsterdam Uitgevers, [2016]
Overige gegevens 287 pagina's - illustraties - 21 cm
ISBN 9789046819944
PPN 393762912
Rubriekscode 935
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Families; Nederland; 20e eeuw; Verhalen
PIM Rubriek Nederland
PIM Trefwoord Families

Anderen bekeken ook

De Amerikaanse prinses
Boek

De Amerikaanse prinses ([2015])/ Annejet van der Zijl

Schets van het leven van Allene Tew (1872-1955), een van de rijkste vrouwen van haar tijd en onder meer dankzij prins Bernhard bevriend met het Nederlandse koningshuis.

Annejet van der Zijl
Ondanks de zwaartekracht
Boek

Ondanks de zwaartekracht ([2017])/ Suzanna Jansen

Levensgeschiedenis van de Amsterdamse architect Cornelis van Eesteren (1897-1988) en van de balletdanseres Steffa Wine (1913-1991), waarbij de lezer ook veel te weten komt over het leven van de auteur zelf.

Suzanna Jansen
Sara, het meisje dat op transport ging
Boek

Sara, het meisje dat op transport ging (juni 2019)/ Lody van de Kamp

Het jonge joodse meisje Sara gaat in 1938 vanuit Duitsland op kindertransport naar Engeland, waar het leven oppakken zonder haar eigen gezin niet gemakkelijk voor haar is.

Lody B. van de Kamp
Om wie je bent
Boek

Om wie je bent ([2017])/ Aaltje van Zweden, geschreven in samenwerking met Wil Koning

Aaltje van Zweden
Selma
Boek

Selma aan Hitler ontsnapt, gevangene van Mao ([2016])/ Carolijn Visser

Levensverhaal van Selma Vos (1921-1968), waarbij haar periode in communistisch China centraal staat en de rest van haar leven in flashbacks wordt belicht.

Carolijn Visser