Het establishment
Boek

Het establishment ([2015])/ Owen Jones, uit het Engels vertaald door Staf Hendrickx en Guy Jacobs

Kritische beschouwing over het neoliberale en zelfverrijkende beleid van de Britse politieke, financiele en maatschappelijke elite.

Aanwezigheid

Recensie

De Britse columnist Owen Jones (1984) is een politiek commentator met een missie. Met zijn geruchtmakende eerste boek 'Chavs' (2011; Nederlandse vertaling: 2013)* verzette hij zich tegen het stereotiepe negatieve beeld dat in de Engelse politiek en media van de arbeidersklasse wordt geschetst. In dit nieuwe werk richt hij zijn pijlen op de politieke en financiële elite, wier neoliberale beleid van de afgelopen decennia in zijn ogen desastreus is voor de democratie en de welvaartsstaat in Groot-Brittannië. Hij toont aan hoe er complexe en soms verholen connecties bestaan tussen allerlei verschillende groepen van machthebbers die tezamen 'het Establishment' vormen, dat vrijwel uitsluitend de eigen financiële en sociale belangen dient. Deze uitstekende vertaling - inclusief verklarende voetnoten - van dit ontluisterende boek, dat in Engeland al op verschillende shortlists belandde, is een absolute aanwinst, want hoewel het Britse systeem op veel punten verschilt van die op 'het Continent' zijn er verontrustende parallellen tussen de maatschappelijke ontwikkelingen die zich aan beide zijden van het Kanaal voltrekken. Een actueel boek in de geest van de Franse econoom Piketty, niet alleen voor politieke geestverwanten van de auteur.

Specificaties

Nederlands | 9789462670228 | 421 pagina's

Titel Het establishment
Auteur Owen Jones
Secundaire auteur Staf Hendrickx ; Guy Jacobs
Type materiaal Boek
Uitgave Berchem : EPO, [2015]
Overige gegevens 421 pagina's - 23 cm
Annotatie Met literatuuropgave - Vertaling van: The establishment. and how they get away with it. - Londen : Allen Lane, (c)2014
ISBN 9789462670228
PPN 397902662
Rubriekscode 309
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Elite; Maatschappijkritiek
PIM Rubriek Mens en Maatschappij
PIM Trefwoord Maatschappijkritiek