Nederland mijn vaderland
Boek

Nederland mijn vaderland (2015)/ Zihni Özdil

Kritische essays over de multiculturele samenleving in Nederland, waarin vooroordelen en racisme nog steeds een rol spelen.

Aanwezigheid

Recensie

De auteur, van Turkse afkomst, stelt in deze bundel met korte essays de vraag centraal waarom we in Nederland nog steeds niet snappen dat Ozdil (de naam van de auteur) óók een Nederlandse naam is? Hij stelt dat 'de ander' in Nederland altijd getolereerd, gedoogd is, maar niet geaccepteerd. Ook 'de ander' wil zichzelf niet zien als Nederlander. Het resultaat is een land waarin mensen langs elkaar heen leven: bevolkingsgroepen in Nederland leven in hoge mate gescheiden, gesegregeerd, los van elkaar en daar ligt het probleem van discriminatie. De auteur legt de onderbuikgevoelens van Nederland vast en zegt deze gevoelens niet te bagatelliseren. Ze zijn juist reden voor grote zorg want, aldus de auteur: 'De gesteldheid van de onderbuik is de beste graadmeter voor ziekte of gezondheid'. De onderbuik als product van een cultuur van uitsluiting dat gedurende eeuwen is gesmeed en nog steeds doorwerkt in onze maatschappij. Een vlot leesbaar boek in heldere taal. Pocketuitgave; normale druk.

Specificaties

Nederlands | 9789023495765 | 127 pagina's

Titel Nederland mijn vaderland
Auteur Zihni Özdil
Type materiaal Boek
Uitgave Amsterdam : De Bezige Bij, 2015
Overige gegevens 127 pagina's - 19 cm
ISBN 9789023495765
PPN 394318749
Rubriekscode 935.6
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Multiculturele samenleving; Nederland; Kritiek
PIM Rubriek Mens en Maatschappij
PIM Trefwoord Multiculturele samenleving

Relaties/Serie

Horzels
Boek

Horzels (2015-...)

vol.
Uitgeleend
Nederlands

Anderen bekeken ook

De erfenis van Richard Grenville
Boek

De erfenis van Richard Grenville (2011)/ Natalie Koch

Een Nederlands meisje ontdekt dat ze over magische krachten beschikt en gaat magie studeren aan een kleine, onbekende Engelse universiteit.

Natalie Koch
Versplinter me
Boek

Versplinter me ([2014])/ Tahereh Mafi, Nederlandse vertaling [uit het Engels]: Merel Leene

Adam (ik-figuur) voelt zich vaak onbegrepen en staat voor veel dilemma's, zoals zijn liefde voor Julliette en de zin van de nietsontziende oorlog. Diep in z'n hart wil hij nooit meer vechten. Vanaf ca. 15 jaar.

Tahereh Mafi
Breek me
Boek

Breek me ([2015])/ Tahereh Mafi, Nederlandse vertaling [uit het Engels]: Merel Leene

Juliette (17, ik-figuur) verblijft in het ondergrondse verblijf van het verzet. Daar moet ze leren omgaan met haar alles verwoestende gave. Maar ook heeft ze een aantal moeilijke keuzes te maken. Vanaf ca. 15 jaar.

Tahereh Mafi