Aantekeningen uit het dodenhuis
Boek

Aantekeningen uit het dodenhuis (2015)/ Fjodor Dostojevski, vertaald [uit het Russisch] door Marko Fondse ; met een inleiding van Jan Brokken

De ervaringen van een gevangene in een Siberisch strafkamp in de 19e eeuw.

Aanwezigheid

Recensie

Onlangs is van Jan Brokken 'De Kozakkentuin' verschenen, een roman over de vriendschap tussen Dostojevski en Alexander von Wrangel, de jurist die na de gevangenschap om politieke redenen zich over Dostojevski ontfermde. Von Wrangel heeft hem gestimuleerd zijn ervaringen van vier jaar Siberisch strafkamp te beschrijven. Mede door Brokkens roman verschijnt hier de vijfde druk van de onvolprezen vertaling van Marko Fondse van 'Aantekeningen uit het dodenhuis'. Met nog een schijn van fictie in de proloog (een ik-figuur krijgt papieren) beschrijft de documentaire roman de gruwelen van een strafkamp. De hoofdpersoon is ontwikkeld en van gewezen adel; hij observeert zijn medegevangenen, beschrijft het dagelijks leven en noteert verhalen. Veel aandacht is er voor de bizarre geselpraktijken en daarnaast voor de fatale majoor, de organisatie van het kamp, illegale handelingen en gesmoorde ruzies. Ondanks de gruwelen blijft de toon in zekere zin monter. Het is een eerste kamproman, die bij verschijning veel heeft losgemaakt en ook contemporaine lezers niet onberoerd laat. De inleiding is van Brokken.

Specificaties

Nederlands | 9789020414806

Titel Aantekeningen uit het dodenhuis
Auteur F.M. Dostoevskij
Secundaire auteur Marko Fondse ; Jan Brokken
Type materiaal Boek
Editie Vijfde druk;
Uitgave Amsterdam : L.J. Veen Klassiek, 2015
Overige gegevens - 21 cm
Annotatie 1e druk van deze Nederlandse uitgave: Amsterdam : Contact, 1968 - Vertaling van: Zapiski iz mertvogo doma. - 1862
ISBN 9789020414806
PPN 397723598
Thematrefwoord Strafkampen; Siberië; 19e eeuw
Taal Nederlands

Anderen bekeken ook

De kozakkentuin
Boek

De kozakkentuin ([2015])/ Jan Brokken

De Duits-Baltische jurist en diplomaat Alexander von Wrangel (1833-1915) doet verslag van zijn jarenlange vriendschap met de schrijver Dostojevski.

Jan Brokken
De tuinen van Buitenzorg
Boek

De tuinen van Buitenzorg ([2021])/ Jan Brokken

Aan de hand van 39 openhartige brieven van zijn moeder Olga vanuit Makassar (Celebes) aan haar zus schetst de auteur haar leven in Nederlands-Indië als echtgenote van een predikant en slachtoffer van de Japanse bezetting.

Jan Brokken
Tsjaikovskistraat 40
Boek

Tsjaikovskistraat 40 roman ([2017])/ Pieter Waterdrinker

Beschrijving van wat er gebeurde voor, tijdens en na de Russische Oktoberrevolutie in 1917, verpakt in de eigen levensgeschiedenis van de auteur.

Pieter Waterdrinker
Raadselvader
Boek

Raadselvader kind in de Koude Oorlog (2018)/ Jolande Withuis

De Nederlandse historica (1949) beschrijft haar jeugd in een diep gelovig communistisch milieu, in het bijzonder ook de verhouding met haar vader Berry Withuis (1920-2009), redacteur van De Waarheid, schaker en schaakjournalist.

Jolande Withuis
Het einde van de eenzaamheid
Boek

Het einde van de eenzaamheid ([2017])/ Benedict Wells, uit het Duits vertaald door Gerda Baardman

Als hun ouders in 1983 bij een auto-ongeluk om het leven komen, worden drie kinderen in een internaat geplaatst; daar proberen ze met dit drama, dat ook hun verdere leven zal tekenen, om te gaan.

Benedict Wells